Presedan sa filmom Lazara Ristovskog primjer korupcije i partokratije

Presedan sa filmom Lazara Ristovskog primjer korupcije i partokratije

Gradsko vijeće Čačka na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem prekršili su niz zakona zbog kojih bi, da imamo institucije koje funkcionišu, trebalo da odgovaraju pred sudom.

To su zaključci sagovornika Danasa koji tvrde da je kupovina 4.300 karata u pretprodaji za nezavršeni film Lazara Ristovskog „Čarape kralja Petra“ čist primjer korupcije i partokratije.

– Da imamo institucije, do ovoga ne bi ni došlo. Institucije su slabe jer su pritisnute partokratijom. One služe partikularnim, a ne opštim interesima. Vladavina prava je glavni problem Srbije, jer se zakoni uopšte ne sprovode – kaže za Danas Danilo Šuković, nekadašnji član Savjeta za borbu protiv korupcije.

S obzirom na političku situaciju i opštu društvenu klimu, njega nimalo nije iznenadio podatak da je Grad Čačak, mimo konkursa i javnih nabavki, odlučio da „pomogne“ novom ostvarenju Ristovskog tako što će izdvojiti blizu milion dinara za kupovinu karata za film koji se još snima. Popularni glumac i reditelj je, inače, dao otvorenu podršku Aleksandru Vučiću u predsjedničkoj kampanji, držeći vatrene govore na njegovim skupovima.

– Ovo je očit primjer partokratije koja vlada u Srbiji. Ako na izborima daš podršku kome treba, pritom imaš neko ime, onda ćeš da prođeš tako. Drugi mogu biti umjetnici svetskog ranga, ali od toga neće imati ništa, jer nisu dragi onome kome treba da budu dragi. Čelnici opština i gradova su tu da slijepo izvršavaju naređenja. Zakoni uopšte nisu bitni – zaključuje Šuković.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je za Danas da je novac opredijeljen iz budžetskih rezervi, da je riječ o ostvarenju od nacionalnog značaja, kao i da su na ovaj način nabavljene karte po nižoj cijeni, jer će u prodaji umjesto 200, koštati 350 dinara. Karte su, inače, kupljene za učenike jedne osnovne i jedne srednje škole u Čačku. Todorović je istakao da je Gradsko vijeće prihvatilo predlog producentske kuće Lazara Ristovskog „Zillion film“, uz konsultacije sa direktorima osnovnih i srednjih škola iz Čačka, da učestvuje u pretfinansiranju ovog filma.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže za Danas da lokalna samouprava može da pomaže i đake i kulturu, ali to ne može da čini na ovaj način.

– Finansiranje projekata kulture se vrši na osnovu konkursa, čije se sprovođenje ovde ne pominje, dok bi na kupovinu ulaznica od strane škola morao da se primeni pregovarački postupak javne nabavke, budući da je vrijednost preko 500.000 dinara. To ovde očigledno nije učinjeno jer je cijena, koja bi trebalo da bude predmet pregovaranja, već utvrđena. Zbog toga mislim da ova odluka čačanskog gradskog vijeća nije zasnovana na zakonu i da škole koje dobiju ove transfere nemaju pravni osnov da ih uplate za „pretkupovinu ulaznica“ – ističe Nenačić. On dodaje da postoji i pitanje da li škole uopšte mogu na ovaj način da vrše nabavke, budući da film još uvijek ne postoji, pa nije moguće da se nadležni iz školskog sistema uvjere da li je pogodan za prikazivanje maloletnicima i da li će doprinijeti njihovom obrazovanju i vaspitanju, „a ne vidim šta bi drugo moglo biti valjan razlog da škola kupuje ulaznice za bilo koju filmsku predstavu“.

Prema saznanjima našeg lista, mnogi gradonačelnici i predsednici opština dobili su direktivu iz SNS-a za kupovine karata u pretprodaji, čime su se uključili u finansiranje novog filma Lazara Ristovskog.

Trifunović: Ristovskom verovatno nestalo novca

Proslavljeni glumac Sergej Trifunović, sa bogatim inostranim iskustvom, kaže za Danas da u svojoj karijeri nikada nije čuo za sličan slučaj.

„Prvi put čujem da se kupuju karte u pretprodaji za film koji još nije završen. Ovo je presedan, ne samo kod nas, već i u svijetu“, kaže Trifunović, dodajući da je Ristovskom vjerovatno nedostalo novca za projekat, uprkos ogromnim sredstvima koje je dobio na konkursima. Ukoliko je zakon prekršen, napominje, nadležne institucije bi trebalo da reaguju.

Close