Pretresi u Trebinju, Mostaru, Brčkom i Foči - uhapšene četiri osobe

Pretresi u Trebinju, Mostaru, Brčkom i Foči – uhapšene četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta BiH i Mostara realizovali operativnu akciju  i izvršili pretres stambenih objekata, lica i pokretnih stvari na sedam lokacija te uhapsili četiri osobe, saopšteno je iz SIPA-e. 

trebinje

Trebinje (Foto: Direkt)

"Slobode su lišena četiri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela  organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjen i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, zatim krivično djelo pripremanje krivičnog djela, u vezi sa krivičnim djelom ubistvo, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te krivično djelo falsifikovanje isprave, propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske", saopšteno je iz SIPA-e. 

Uhapšene osobe će, kako su pojasnili, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računari i određena dokumentacija.

Iz SIPA-e napominju da je akcija realizovana po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija, koje su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u regionu koristili kao sredstvo komunikacije.

Close