Protesti širom BiH danas!

Protesti širom BiH danas!

Kao podrška svim žrtvama nasilja, danas će se širom Bosne i Hercegovine održati mirno okupljanje i protestna šetnja.

Izvor: Buka

Mirni protest sa početkom u 18 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici se organizuje povodom nedavnog višestrukog ubistva u Gradačcu gdje je Nermin Sulejmanović ubio tri osobe, nakon čega je isto toliko ih ranio i u konačnici izvršio samoubistvo.

Vrijeme je da kažemo: "Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi", navodi se u najavi mirnog okupljanja na društvenim mrežama, kojeg organizuje Emina Babić, vijećnica u Gradskom vijeću grada Zenice.

Inicijativa građanki i građana Mostara organizira mirni protestni skup građanki/na Mostara danas u 18 sati na Španskom trgu u Mostaru.

Kako su naveli u saopštenju, ovim mirnim protestima nastoje zajedno skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama, ali žele i iznijeti zahtjeve upućene svim nosiocima vlasti kako na lokalnom, kantonalnom, tako i na državnom nivou.

- Zahtijevamo od nadležnih organa da postupaju u skladu s Zakonom, a sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno. Zahtijevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

Zahtijevamo i dosljednu primjenu Zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici, da se počiniocu sudi prema odredbama Zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Sa početkom u 18 sati, danas će i u Sarajevu biti održana mirna protestna šetnja.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je sve da se pridruže ovoj šetnji.

Close