Protesti u Srbiji: Osma subota u šetnji Beogradom

Protesti u Srbiji: Osma subota u šetnji Beogradom

Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom „Jedan od pet miliona“, večeras je osmi put zaredom održan u Beogradu. Okupljenima su se obratili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević. Ulaz "Politike" i RTS-a učesnici protesta prelepili trakama na kojima piše "Cenzurisano".

Foto: Danas/A. Popović

Izvor: Danas/ A.P.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država, poručio je večeras bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Vučić je izneverio Ustav Srbije jer se meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin, rekao je Ivošević obraćajući se učesnicima protesta okupljenim na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Dr Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, obratio se građanima poručivši da se moraju boriti protiv uzurpacije vlasti i države od strane Aleksandra Vučića i njegove partije ali i pozvao profesore i univerzitete da im u tome pomognu.

"Univerziteti, a posebno Univerzitet u Beogradu, imaju najveću odgovornost da stanu uz građane jer se tu nalazi moć znanja kojem se moraju odupreti protiv svake vrste ugnjetavanja, pritisaka, kršenja zakona i podele vlasti. Građani i opozicione stranke moraju da stanu  zajedno kako bi isporučili osnovni zahtev ovih protesta a to je ostavka Aleksandra Vučića", rekao je Čupić.

Okupljeni građani su ovo pozdravili gromoglasnim aplauzom i skandiranjem „ostavka, ostavka“.

Čupić je naveo da je jedina alternativa ostavci to da Vučić bude smenjen, ali da je to nešto na čemu građani moraju raditi zajedno sa strankama jer su partije nosioci političkog života.

Dnevnik 2 fokusiran na vesti iz kulture
RTS je večeras neuobičajeno počeo centralnu informativnu emisiju Dnevnik 2 bez najave najvažnijih vesti. O protestu je kratko izveštavano u drugom delu emisije, dok su prvi deo zauzele informacije o snegu i teškoćama koje je doneo u odvijanju saobraćaja, potom je usledila vremenska prognoza, pa vesti iz kulture i sveta. Juče su mediji u Srbiji preneli saopštenje sindikata “Nezavisnost” u kome se deo zaposlenih u RTS-u protivi falsifikovanju stvarnosti i instrumentalizaciji javnog servisa od strane vlasti. “Jednom, pre 19. godina, to se nije završilo dobro. Ni za Javni servis, ni za vlast”, poručili su u saopštenju.

Posle glasnog zviždanja pred Politikom protestna šetnja nastavila se ka javnom medijskom servisu.

Učesnici protesta  potpuno su večeras prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi.

Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše „Počelo je“ i „Cenzurisano“, dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata simbolično isprskali „sredstvima protiv štetočina“, kako piše na bocama koje nose na leđima.

Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su „javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića“.

Protestne šetnje se održavaju i u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Zaječaru, Užicu, a bunt građana je podršku dobio i od dela akademske zajednice, među prvima profesora Filozofskog i Fakulteta političkih nauka.

Close