Prvi put nakon devet godina neće biti šetnje povodom Dana bijelih traka u Prijedoru

Prvi put nakon devet godina neće biti šetnje povodom Dana bijelih traka u Prijedoru

Pvi put nakon devet godina u Prijedoru na Dan obilježavanja bijelih traka neće biti mirne šetnje. Naime, policijska uprava Prijedor izdala je u ponedjeljak rješenje kojim se zabranjuje šetnja građanima Prijedora prilikom obilježavanja Dana bijelih traka, prenosi Buka. 

Riječ je o simboličnoj protestnoj šetnji u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

U odluci Policijske uprave Prijedor se navodi kako je građanima dozvoljeno samo okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice i to u periodu od 12 do 13 sati.

Iz Iniciajtive Jer me se tiče saopšteno je da su devet godina obilježavali Dan bijelih traka uz mirnu šetnju glavnom ulicom u pješačkoj zoni bez ijednog incidenta, kako od strane učesnika tako i od strane građana Prijedora.

I ove godine su uredno najavili skup i ispoštovali sve ono što Zakon o javnom okupljanju RS predviđa.

" Indikativno je da su nam tu naredbu uručili dan prije održavanja Dana bijelih traka i tako nas organizatore doveli u nepovoljan i ničim izazvan položaj. Naglašavamo da se to desilo na dan kada je istom ulicom prošla povorka zvanično najavljena kao obilježavanje “dana odbrane grada”. Ove godine su organizovane i druge slične povorke a neke od njih su bile veoma uznemiravajuće, poput noćne šetnje sa bakljama 8. januara", saopštili su organizatori

Smatraju da ih je PU Prijedor ovim Rješenjem dovela u diskriminirajući položaj u odnosu na lokalne vlasti i organizacije finansirane iz budžeta grada kojima su ovakva okupljanja dozvoljena. Time  se krše temeljna ljudska prava i nepotrebno uznemiravaju porodice žrtava koje su u ovom Danu komemorirale ubijene i nestale članove svojih porodica.

U obrazloženju je između ostalog navedeno da je za taj dan prijavljeno više skupova i da bi dozvoljavanje svih tih okupljanja “došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja”. Ukoliko je policija imala dojave o pripremama nasilničkog ponašanja trebala je postupati prema tim licima i grupama a ne ograničavati pravo na mirno okupljanje inicijativi Jer me se tiče, koja dostojanstveno godinama održava komemoracije za ubijene prijedorske civile.

"Uputili smo žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova RS ali ona ne odlaže rješenje o zabrani i ograničenju. Prije deset godina je ista policijska uprava zabranila komemoraciju za 266 ubijenih žena i djevojčica u Prijedoru. Zbog te očite diskriminacije i kršenja ljudskih prava žrtava smo pokrenuli obilježavanje Dana bijelih traka, kao podsjetnik na maj 1992. godine kada je nesrpsko stanovništvo Prijedora Krizni štab opštine Prijedor natjerao da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama a ukoliko se kreću po gradu da stave bijele trake", stoji u objavi Inicijative.

Oni kažu da će, organizatori Dana bijelih traka,  morati ispoštovati ovu naredbu ali će istrajati kod pravosudnih i međunarodnih tijela da budu sankcionisani svi oni koji su odgovorni za uskraćivanje ljudskih prava i koji su porodice žrtava i preživjele žrtve ponizili i uznemirili ovakvim nepotrebnim i nezakonitim činom.

"Pozivamo sve one koji će sutra prisustvovati obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru da bijelu traku nose cijeli dan na vidljivim mjestima. Javno okupljanje ćemo održati na trgu Majora Zorana Karlice u trajanju od 12:00 do 13:00 h. Naši redari neće formirati kolone na uobičajenim mjestima te je dolazak svakog učesnika na trg slobodan. Molimo da svi koji budu nosili bijelu traku tog dana da to čine dostojanstveno i da u slučaju bilo kakvih provokacija ili narušavanja javnog reda to prijave najbližem službeniku policije", naveli su.

NAŠA STRANKA: ČIn ponižavanja i zastrašivanja žrtava

“Policijska zabrana mirne šetnje u Prijedoru povodom Dana bijelih traka čin je ponižavanja i zastrašivanja samih žrtava. Istih onih ljudi koji su 1992. bili prisiljeni nositi bijele trake ako hoće da izađu u grad. Na to ih je prisiljavala ista ta policija koja im danas zabranjuje šetnju s bijelim trakama oko ruke. Zabranjuje im da tako komemoriraju vlastito stradanje u zločinu inspirisanom ideologijom nacizma. Time se žrtvama, ali i svima drugima koji žele obilježiti Dan bijelih traka u Prijedoru poručuje da im se u tom gradu ne može garantovati sigurnost, što ih treba obeshrabriti da ikako dođu u Prijedor”, poručili su iz Naše stranke.

“To s jedne strane pokazuje koliko je vlast u Prijedoru, ali i u cijeloj Republici Srpskoj nespremna da se suoči s prošlošću, a s druge strane pokazuje i to da je spremna dopustiti zločin i tako biti njegovim saučesnikom ako se učesnici Dana bijelih traka ogluše na njihovu zabranu.

Pokazat ćemo da se ne plašimo, pokazat ćemo dostojanstvo, odat ćemo počast žrtvama diljem BiH, diljem svijeta, pa tako i u samom Prijedoru. Jedan dan, barem na simboličkom nivou, izjednačit ćemo se sa prijedorskim žrtvama. Ako danas treba biti i doslovno u njihovoj situaciji, okružen fašistima koji su spremni napasti mirnu povorku u šetnji, bit ćemo. Jedan dan je ništa naspram višegodišnjeg terora koji su u Prijedoru 1992. trpili Bošnjaci i Hrvati, kao i drugi građani koji su ispoljavali otvoreno neslaganje sa zločinačkom politikom Radovana Karadžića. Vjerujemo da do toga ipak neće doći i pozivamo sve koji su imali namjeru doći u Prijedor da to i učine. S bijelim trakama oko ruke, naravno”, stoji u reakciji Naše stranke.

Mijatović: Sramotan čin

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović na Međunarodni dan bijelih traka također je reagovao ustvrdivši kako se radi o sramotnom činu

"Na današnji dan barem treba biti Srbin, Bosanac, pravoslavac, hrišćanin i odati počast komšijama, prijateljima koji su tih nestetnih 90-ih doživjeli progon, zatočeništvo i masovno ubijanje od strane komšija, prijatelja i sugrađana.Ako si istinski Srbin, Bosanac, pravoslavac i hrišćanin ne možeš ostati nijem i ćutati nad svim zlom koje se tom vremenu dešavalo u i oko Prijedora.

Mora se osuditi i mora se javno reći to je zlo, jer sve drugačije nije ljudski.Oni koji opravdavaju na bilo koji način sva dešavanja tih godina neka stanu pred ogledalo, neka odu u crkvu i ako mogu pred sobom i pred bogom to da opravdaju onda “svaka vam čast”.Počast žrtvama i njihovim porodicama, ja kao Krajišnik nikad neću pristati da ćutim nad progonom i ubistvima mojih Krajišnika, ja ću ostati Srbin, Bosanac, pravoslavac, hrišćanin, a ostali kako god želite. Zabrana mirne šetnje u Prijedoru je sramotan čin i nikako ne doprinosi pomirenju i normalizaciji života. Biće nam bolje kada budemo bolji ljudi", poručio je Mijatović.

Close