Pucamo od sreće

Pucamo od sreće

U zemlji u kojoj nema mnogo dobrih vesti , nedelja iza nas ih je donela nekoliko. Najpre su rezultati PISA testova pokazali da smo na dobrom putu da stvorimo zemlju srećnih ljudi. Jerbo, ovde srećan može biti samo onaj neopterećen inteligencijom, znanjem i obrazovanjem. Potom su izvolele i ostale blagovesti da pređu preko nas. 

i-bi-nedelja

Iz filma Tri karte za Holivud

Obrazovni sistem jeste postigao plovičan uspeh- tek nam je svako drugo dete funkcionalno nepismeno. Ali, s obzirom na ono što je ministarstvo do sada pokazalo, prostor za nadu postoji. Na pravom smo putu da postignemo zacrtani cilj – da od svakog deteta napravimo beslovesno goveče.

Kad smo već kod goveda, prvi i poslednji ministar, alfa Radovan i omega Petar u pratnji izvesnog Luke, zaputili su se u Kinu kako bi udesili da umesto Pacova naredna godina bude u znaku Bivola. Trust mozgova sabran u Vladi i energetskom sektoru je zaključio da bi godina Pacova bila baksuzna jer, kao što je opšte poznato, pacovi beže sa broda koji tone. Pošto nam se elektro-brod vođen ovim vrsnim umovima opasno nakrivio, shvatili su da bi rotacija u kineskom horoskopu mogla iz fundamenta da popravi stvari. "Jedan bivo bi, kad bi zapeo iz sve snage, kao sivonja, mogao taj brod da izvuče", razmišljao je naglas naš Radovan. Ako od puta i ne bude koristi, spoznaja da nam je prvi ministar istovremeno i lakša verzija minotaura, uliva nadu.

A velika su očekivanja, moglo se čuti u prvoj nedelji poslednjeg meseca, i od kadrovskih rešenja za Savet ministara.

Za sada je izvesno da će jedan biti protagonista afere papak. To je čovek čija je žvotna filozofija da jaja ne stavlja u jednu korpu. Za tog multimilionera slatka je svaka marka, pa makar dolazila i iz komunalnog preduzeća. Nema te fekalije koja će mu ogaditi pare. Drugi je sličnog, što bi Tamindžija rekao, pedigrea. Sve je upitno, osim spremnosti da se bude ministar. Uostalom, to i jeste u skladu sa opšteprihvaćenom filozofijom- nisam stručnjak, al’ mogu da pročačkam. Strah da će na njihova prazna mesta u zakonodavnim institucijama doći neko manje dostojan, bio je srećom bezrazložan. Zamene će biti na visini niskosti.

Da ne bude sve u znaku bika, u nedelji iza nas je bilo reči i o ovčicama ili, možda, o ovnu predvodniku. Palmer od Amerike je rekao da će sa crne liste skinuti i u oazu primiti zalutalu ovcu ukoliko promeni svoje stavove. A ovca kao odraslo, ali i dalje umiljato jagnje, znate već sa koliko izvora teži da se hrani, Zato polako menja kurs, njuši povoljan vetar koji će je oduvati sa crne na belu listu.

Ipak, od svih vesti skoro do nesvesti nas je dovela ona o najmenadžeru decenije. Mora da je ideja bila kako iznervirati komšije i istovremeno se kvalifikovati za rubriku verovali ili ne. Titula je usred Sarajeva otišla u prgave ruke Zdravka Mamića, begunca od pravde i lorda od teške reči. Skromnog obrazovanja, ali velikog samopouzdanja, još je jedan egzemplar vrednosti koja se ovde protežira kao ultimativna.

I, na kraju, dotučeni dobrim vestima, konstatujemo da se naša policija možda ne boji sopstvene senke, ali je u strahu od Davidove slike. Toliko da se onaj ko je javno pokazuje, novčano globi sa 500 maraka. Menadžer koji se toga dosetio je već viđen za laureata sledećeg kruga nagrada u ovoj menažeriji.

Dakle, ako do sada nije baš bilo očigledno, početak decembra je potpuno razotkrio koncept životinjske farme koja jeste postala naše prebivalište. A u njemu se najbolje snalaze Vojin, Nenad i ostale Sanje. Za njih je to potpuno prirodno stanje stvari.

Hijene su ovde na vrhu lanca ishrane. A da im se suprotstavi više nema ko.

Close