Rade Aleksić: Srđan je spasio obraz svoje vojske i grada

Rade Aleksić: Srđan je spasio obraz svoje vojske i grada

Prije 27 godina poginuo je Srđan Aleksić braneći svog prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića na trebinjskoj pijaci, a danas su na njegov grob došli otac Rade, predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak i predstavnici memorijalnog međunarodnog turnira u malom fudbalu "Srđan Aleksić" iz Tuzle.

rade aleksic

Foto: Direkt

Srđanov otac Rade kazao je da Srđanovo djelo čin čojstva i da je njegov sin stradao, ali je spasio obraz svoje vojske i svoga grada. Tako je, kaže, omogućio svim ljudima da u najtežim vremenima u njima zaživi čovjek za sva vremena.

“To nas čini ljudima koji su spremni na pomoć i oprost, ljudima koji su spremni zagrliti i neprijatelja i ubijediti ga da bude prijatelj”, rekao je Rade.

Dodao je da je Srđan živio svoj život i nije se mnogo obazirao na uticaj drugih ljudi, ali je zato bio voljen.

“Moj Srđo bi danas vjerovatno imao svoju porodicu i djecu, a ja unučad i, mislim, da bi bili čestiti ljudi, to je tradicija porodice, pošto se čovjek ne stvara odjednom. Moj djed je davno svojoj djeci rekao da se ne zna šta je rat nekome donio ili odnio, ali da ne dozvole da bilo čija majka zbog njih pusti suzu”, kazao je on.

Cvijeće na grob Srđana Aleksića položio je i predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak, podsjetivši da je Srđan u teškim vremenima izgubio život spasavajući drugog.

“Veličina njegovo djela je što je pritekao u pomoć onome kome je ona u tom trenutku trebala”, rekao je Banjak i dodao da Trebinje njeguje uspomenu na Srđana Aleksića i imenovanjem sportskog kompleksa i organizovanjem međunarodnog plivačkog mitinga u Trebinju.

Mirsad Gavranović, predsjednik Udruženja „Radničke sportske igre“ iz Tuzle je naveo da se u ovom gradu već pet godina organizije turnir u malom fudbalu koji okuplja djecu iz zemalja regiona te naglasio da se Srđanovo djelo ne smije zaboraviti.

“Na taj način pokušavamo djeci da prenesemo ono što je Srđan uradio za svog prijatelja. Pokrenuta je i inicijativa da se jedna ulica ili šetalište u Tuzli nazove Srđan Aleksić”, istakao je on.

U čast Srđana Aleksića u BiH je ustanovljena i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a dobio je svoju ulicu u Sarajevu, Beogradu, Pančevu, te prolaz u Novom Sadu.

Close