Radnici odbijaju da pune fond solidarnosti

Radnici odbijaju da pune fond solidarnosti

Konfederacija sindikata Republike Srpske smatra da je nedopustivo da se Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske finansira iz plata radnika, kao što je to bio slučaj 2014. godine, nakon katastrofalnih poplava.

Izvor: Capital

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović donijela je Uredbu sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu RS kojom se, između ostalog, propisuje da će se Fond puniti posebnim doprinosom solidarnosti koji je išao na teret radnika i njihovih plata.

S obzirom da odredba koja to definiše nije obrisana, ponavljanje takvog scenarija se ne može isključiti.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata Božo Marić, kaže za naš portal kako radnici u RS iz svojih plata i doprinosa, kojih se u godini skupi od 1,6 do 1,8 milijardi maraka finansiraju besplatno zdravstvo, isplatu penzija, naknade za porododilje, pomoć za boračku populaciju i brojne druge kategorije, pa vlastima poručuje da odustane od ove ideje, ako je uopšte imaju u planu.

Koga radnici treba da pomažu i finansiraju? Poslodavca koji tom radniku minimalnu platu uplaćuje na banku a ostatak na ruke i tako vara i njega i državu dok on vozi auto od 100.000 maraka? Niko od političara se ne odriče svojih privilegija a zavlači se ruka u džep radnika. Ne dolazi u obzir bilo kakvo plaćanje posebnog doprinosa od strane radnika“, kaže Marić.

On dodaje kako je Konfederacija sindikata RS izigrana od strane Vlade RS, jer iako su po zakonu ravnopravni sa Savezom sindikata Republike Srpske, njihovi predstavnici nisu imenovani u Upravni odbor fonda, dok je sa druge strane sindikat na čelu sa Rankom Mišić dobio svoje mjesto.

Iako su u Vladi RS obećali da će nas uvažiti kao ravnopravnog partnera, maćehinski odnos i dalje traje. Podsjećam, država obračunava doprinos za zdravstvo, doprinos za PIO, doprinos za nezaposlenost, dječiju zaštitu i slično od plata radnika. Zbog toga u svakom tom odboru i upravljačkom tijelu treba da bude predstavnik radnika. Za sada su tu samo predstavnici Saveza sindikata RS, dok nas iz Konfederacije sa 37.000 članova nema ni u jednom“, kaže Marić.

On najavljuje kako će se odmah nakon Vaskršnjih praznika održati sjednica Predsjedništva Konfederacije sindikata RS na kojoj će se razmatrati situacija po pitanju radničkih prava, a nakon što se ukine vanredno stanje ne isključuje ni organizovanje masovnih protesta.

Nada Arlov predstavlja zaposlene u fondu

Inače, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković donio je juče Rješenje kojim je imenovao 11. članova Upravnog odbora fonda u kojem će on vršiti funkciju predsjedavajućeg.

Pored njega članovi Fonda su i ministar finansija, ministar energetike i rudarstva, ministar saobraćaja i veza, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktor Poreske uprave RS, predsjednik Privredne komore RS, predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova RS, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske te Nada Arlov, kao predstavnik zaposlenih u Republici Srpskoj.

5 Komentar

 1. SVETO
  2020-04-17 at 17:40

  Kad političari dadnu 100% svojih ničim zasluženih ogromnih primanja u Fond solidarnosti, onda mogu od radnika tražiti 1% teško zarađenog dinara.. Lako se odreći 100 maraka kad primaš nekoliko hiljada mjesečno, od čega da se odreknu radnici..

 2. Pavao
  2020-04-17 at 18:48

  Ovaj mjesec su na bazi straha i prikupili nešto,idući mjesec neće no pola od toga,a i ovo je premalo u odnosu na to koliko kradu i troše.Od mene neće dobiti feninga!

 3. Radnik
  2020-04-17 at 20:38

  Informacija iz prve ruke. Radnici iz administracije su većinom dali, dok je većina terenaca odbila, jer ionako imamo drastično niže plate od ovih lezilebovića. Dok jedan terenac ima koeficijent od 4.5 do 5.5 direktor ima 36. Dok se terenci voze u poluraspadnutim vozilima (neka su iz ‘80-ih), direktor se vozi u autu od preko 100 000 KM. Radnu opremu nam je najveće smeće, a na papiru je plaćena kao da nosimo Versaće odijela. Traže od radnika da daju u fond solidarnosti, a 31. Marta Elekto-Hercegovina dala 45 000 KM za potrebe reklamiranja sportskim klubovima u Hercegovini, a sve sportske aktivnosti su zamrznute do daljnjeg. Radnici su ogromnom većinom odazvali kad’ god je nekome trebala pomoć, da li iz firme ili iz grada, ali da dajemo pare da ih oni profućkaju ili podijele velikim privrednicima je apsurd. Zašto ti privrednici ne pomažu socijalno ugrožene kad je situacija normalna? I onda lopine političke imaju obraza da prozivaju radnike, kako ne mogu da shvate one koji nisu dali pare u fond. Ološ!

 4. Realno
  2020-04-17 at 22:50

  Meni je uzeo od plate za fond solidarnosti 100 km…a onda preko istog tog fonda zeni mi koja je ostala bez posla dao 100 km…i tako ispade da mi je nesto dao a u stvarnosti mi nije nista dao…

 5. Janko
  2020-04-18 at 19:20

  A kad se isprazni kasa, bićemo 4 asa

Comments are closed.

Close