Razbili smo šerpu

Razbili smo šerpu

Zovi me i šerpom, ali me nemoj razbiti, izreka je u koju ne verujemo. Zato se u sedmici iza nas, dok je borba oko imena dizala prašinu, dešavalo više stvari koje su nas dugoročno i definitvno razbile. Povratak na staro (koje je već bilo dovoljno loše) je nemoguć, a kajanje nema svrhu.

Ako se složimo da su podanici preovlađujuća kategorija stanovništva, jasno je zašto na silovanje i ponižavanje svake vrste pristajemo bez otpora.

Zato smo i u sedmici iza nas mirno primili k znanju da je Đokić, mada se zakleo na vernost našoj Elektroprivredi, u vanbračnoj vezi sa EFT-om. Nova ljubav ga je inspirisala da ovom privatnom proizvođaču struje produži koncesiju za narednih 36 godina. Ako se saberemo i izračunamo koliko ćemo godina imati te 2055. jasno je da su aktuelni ministri veoma radi da, zbog svoje požude, i ostatak našeg života prepuste skakavcima. Problem je što smo, izgleda, tome radi i mi.

Na žalost, loše vesti sa tim nisu iscrpljene. Dok se ljubavniku daje kapom i šakom, prevarenu Elektroprivredu šalju na operacioni sto. Ubeđuju je da je u pitanju estetski zahvat nakon kojeg će izaći mlađa, lepša i poželjnija. Ipak, znajući ko su joj hirurzi, ako uopšte preživi, dobićemo monstruma kojeg će budzašto utrapiti drugom predstavljajući to vanrednim uspehom. Ko bi je, uopšte, sada takvu hteo. Sve u svemu, nepravda postoji svugde na svetu, samo je ovde toliko očigledna da svako ko pravdu ljubi, bez sedativa to teško može da podnese.

Taman smo uz pomenute pilule svarili ove nevesele vesti kad nam je na vrata zakucala strahota u vidu SDA i njene apelacije za preispitivanje imena RS. Svud me diraj, al’ u ime nemoj, kriknuli smo i oberučke dali podršku Dodiku da nas brani od svih pošasti, makar morali i skakavce da jedemo.

Mile je, budući veteran u ovoj borbi, promptno reagovao. U Banja Luci je probrane glave okupio kako bi napadnutu republiku zaštitio, uz gusle će buduća pokolenja pevati o našem herojskom otporu.

Međutim, podgnuta prašina je imala svoju svrhu. Zaklonila je odluku da u narednih šest godina Gordana Tadić bude glavna tužiteljka u BiH. Loša vest za građane, ali dobra za korupciju. Moći će da buja kao (nikada) do sad. Jer, mada je zvanično BiH korumpiranija od Ruande i Burkne Faso, za novu/staru tužiteljkuu korupcija nije dramatičan problem.

Tako to rade odgovorni narodi. Kad nam kao žednom vode u pustinji treba Laura Kovesi, biramo njen antipod i zabijemo esker u sopstveni sanduk. Tako da Rumuni i dalje opravdano mogu da prete svojim funkcionerima transparentom “Nismo vam mi Srbi”.

Negde pred vikend Lukač je odlučio da skrene pažnju sa snega, velikog broja nezgoda i lošeg održavanja puteva, kozmetičkom čistkom u policiji. Film “Smenjujemo loše da bi gori došli” i dalje je zaštitni znak ekipe u plavom. Doduše, među mnogobrojnim ostvarenjima i dalje su neprevaziđena “Specijalci u pljački”, “Ubiti bez kazne” i “Četiri miliona od narko dilera”. Za sada je sigurno da film “Na strani pravde i sigurnosti” gledati nećete. Bar ne dok je ova postavka u sedlu.

Budite hrabri i bežite, deco! Poruka je novinarke iz Srbije koju ponavlja većina roditelja na našim prostorima. Nakon skoro godinu dana traženja istine i pravde za Davida, njegovi roditelji su odlučili da ni svoje mrtvo dete ne ostave ovde. Tragika situacija neće potresti odgovorne. Znamo da bez griže savesti iščekuju da sve prekrije zaborav. Zastrašujuće je što ne reagujemo ni mi. Dozvolili smo da nas kao žabe skuvaju.

Close