Reakcije na status novinarke Katane upućen poslaniku Mazalici

Reakcije na status novinarke Katane upućen poslaniku Mazalici

Nakon što je novinarka "Oslobođenja" Gordana Katana na svom fejsbuk profilu objavila status u kome narodnom poslaniku Srđanu Mazalici (SNSD) poručuje "da se ubije i planetu spasi od mogućnosti da se razmnožava", reagovali su u SNSD-u i u novinarskim udruženjima.

Novinarka Gordana Katana (Foto: N1)

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kazao je da ovaj način komunikacije nikada ne može biti prihvaćen.

"Nadam se da stav gospođe Katane ne predstavlja stav lista za koji radi ili organizacije kojoj pripada i bilo bi odgovorno da se oni ograde od ovoga. Gospođa Katana se na ovaj način diskreditovala i kao novinar i kao bilo kakav aktivista i sav njen prethodni i budući rad treba posmatrati kroz prizmu ove fašisoidne izjave", smatra Kovačević.

gordana katana status

Iz Udruženja novinara Republike Srpske Katanu su pozvali da se javno izvini poslaniku Mazalici i cjelokupnoj javnosti.

Saopštenjem se danas oglasilo i Udruženje BH novinari. U ovom udruženju podjećaju da je nedopustivo korištenje uvredljivog govora u javnom prostoru BiH, kako u medijima tako i na društevnim mrežema.

BH novinari Katanin fejsbuk status ocjenjuju nepromišljenim i društveno štetnim.

"Novinari, uključujući i koleginicu Goradanu Katanu, članicu BH novinara, ne bi smjeli kršiti principe slobode izražavanja za koje se profesionalno zalažu, ni kroz privatne izjave i komentare na društvenim mrežama", naveli su u saopštenju.

Takođe, odbacili su svako nastojanje predstavnika SNSD-a da privatni post Goradane Katane na Fejsbuku dovedu u vezu sa radom BH novinara i dnevnog lista Oslobodjenje, uključujući i vrijednosti koje zastupaju.

"Licemjerno je od svakog člana SNSD-a i politički jeftino prozivati bilo koga za javni govor iz stranke čiji su članovi najužeg rukovodstva, ali i predsjednik Milorad Dodik i bivši generalni sekretar a sada član GO Rajko Vasić, godinama koristili političke pritiske, govor mržnje i mizoginiju prema Goradani Katani i drugim novinarima i novinarkama iz Banja Luke, Bijeljine, Sarajeva i drugh gradova BiH. Takvi javni istupi i govor mržnje prolazili su bez izakvih javnih reakcija SNSD –a, osude ili sankcija za članove ove stranke", saopšitli su u ovom Udruženju.

Zaključili su da će još jednom, "u skladu sa odredbama Statuta i Kodeksa časti, Novinarsko vijeće časti BH novinara razmotriti postupak svoje članice Goradane Katane, vodeći račina o tome da svako ima pravo na slobodu izražavanja i mišljenja i treba snositi ličnu odgovornost za javno iznesene stavove".

Close