Regionalna platforma: Napad na novinare je direktna posledica Dodikovih prozivki

Regionalna platforma: Napad na novinare je direktna posledica Dodikovih prozivki

Za zvaničnike RS novinari Vladimir Kovačević i Dino Jahić su državni neprijatelji i strani plaćenici. Milorad Dodik se nije libio da u svakoj prilici napadne, omalovaži i targetira nepoželjne medije. Posledica takve atmosfere su verbalni napadi na redakciju CINS-a i fizički napad na Kovačevića, novinara BN TV.

Novinar Vladimir Kovačević je danas izašao iz bolnice. Istovremeno, istekao je peti dan, rok koji su novinari dali institucijama RS da pronađu počinioce i nalogodavce ovog podmuklog ataka na život novinara. Iz policije je rečeno da su Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci dostavili izvešetaj. U OJT-u, pak, kažu da još nije stgao do njih.

I dok se rasplet čeka, prva reakcija novinara je da odbiju ponuđeni intervju sa predsednikom Miloradom Dodikom. Naime, javni servis je pozvao novinare da sutra ukrste argumente sa Dodikom, ali su oni odbili, ostajući dosledni zahtevima koji su istaknuti u ponedeljak kada je zatraženo:

- Da prestanu napadi na novinare i njihovo vređanje od strane nosilaca vlasti RS

- Da se pronađu i procesuiraju napadači i nalogodavci napada na Vladimira Kovačevića

- Da se uspostavi jednak tretman institucija i nosilaca vlasti prema svim medijskim kućama i novinarima

- Da se uspostavi zakonski okvir koji će garantovati sigurnost novinara i odgovornost za sve vrste napada na njih

Istovremeno, danas se oglasila i Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novnara zahtevajući hitnu reakciju nadležnih u kažnjavanju i pronalaženju osoba koje su u prethodnih nekoliko dana upućivale pretnje smrću Dinu Jahiću, glavnom i odgovornom uredniku Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

U saopštenju Regionalne platforme koja predstavlja više od 8 hiljada članova, novinarskih udruženja i organizacija se navodi da je Dino Jahić zajedno sa kolegama i koleginicama iz redakcije CINS u prethodnih 10 dana kontinuirano izložen uvredama koje su u jednom momentu prerasle u ozbiljne pretnje smrću.

“Ova situacija kojoj su se našao Jahić direktna je posledica obraćanja predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika koji je 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu, pri tom ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe“, istaknuto je u saopštenju.

„NUNS godinama zahteva od svih aktera političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, a neretko i napade na novinare“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zahteva da policija i tužilaštvo identifikuju i kazne osobe koje su pretile kolegi Jahiću u što kraćem vremenskom roku jer svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih organa otvara prostor za dalje nasilje nad novinarima, upozoreno je u saopštenju čiji su potpisnici Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je registrovalo ovaj slučaj kao 18 napad na novinare u 2018. godini.

 

Close