Regulacioni plan kompleksa "Čajavec" – saobraćajnice, trafostanice i zgrada ministrice Srebrenke Golić

Regulacioni plan kompleksa “Čajavec” – saobraćajnice, trafostanice i zgrada ministrice Srebrenke Golić

Iako pompezno najavljivan Nacrt regulacionog plana koji obuhvata kompleks "Čajavec" nije usvojen ni na skupštinskom zasjedanju 13. marta ove godine. Gradonačelnik Igor Radojičić bez obrazloženja povukao je sa dnevnog reda ovu tačku. U međuvremenu, u ovom kompleksu trgovalo se trafostanicama, a u regulacioni plan “Čajevca” "ugurala se" i ministrica Srebrenka Golić.

piše: Mirjana Tešanović/Impuls

Nacrt regulacionog plana "Centar zapad 1" koji obuhvata kompleks "Čajavec", a o čemu smo već pisali, nije usvojen ni na skupštinskom zasjedanju 13. marta ove godine iako se činilo da je to već gotova stvar. Gradonačelnik Igor Radojičić bez obrazloženja povukao je sa dnevnog reda ovu tačku.

Radojičić povukao sa dnevnog reda regulacioni plan kompleksa "Čajavec"

Već godinama SNSD-ove gradske vlasti najavljuju kako će kompleks "Čajavec", sada veliki tržni centar "Emporium", dobiti konačno regulacioni plan. Navodno, "dobroj volji gradskih otaca", uvijek se ispriječe saobraćajnice koje su prilikom stečaja prodate skupa s objektima.

Međutim, činilo se da je pred ovu sjednicu sve dogovoreno. Gradonačelnik je  izjavio: "Nema privatnih saobraćajnica i grad neće kupovati saobraćajnice koje su u doba Tita napravljene od nekoga ko je to privatizovao, a nije imao pravo na to".

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević pred sjednicu od 13. marta izjavio da je grad potpisao ugovore s vlasnicima parcela unutar “Čajevca” na kojima se nalaze saobraćajnice, a za koje je zainteresovan grad i koje bi prešle u javnu infrastrukturu.

LOŠI PUTEVI NA TERET GRADA Pripremljen regulacioni plan za prostor „Čajevca“

Ugovori su potpisani, ali ne o saobraćajnicama već o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi s načinom obračuna naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta za planirane objekte u kompleksu “Čajavec”. Ukratko, vlasnici kompleksa “Čajevec” prepustiće saobraćajnice Gradu Banjaluci u posjed i vlasništvo, bez naknade, posebnim ugovorom, a grad se obavezuje da će za iznos vrijednosti saobraćajnica umanjiti troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta koje je investitor dužan platiti za izgradnju planiranih ili rekonstrukciju postojećih objekata. Tako je Radojičić kupio “Titove saobraćajnice” za budžetske novce koje još nije naplatio. Sve ovo biće moguće realizovati tek nakon što se usvoji novi regulacioni plan.

Zašto će se sve to naknadno utvrđivati kada se troškovi uređenja gradskog građevinskog zemljišta i jednokratna renta za prvu zonu znaju, a moguće je procijeniti i vrijednost 18 000 metara kvadratnih saobraćajnica, koliko ih prema procjenama ima. Samo što kompleks “Čajavec” ima više vlasnika saobraćajnica, a svi imaju neke svoje interese.

Navodno, problem baš i nije bio u saobraćajnicama koliko u neslaganju između nekoliko vlasnika “Čajevca”. “Komadajući” dijelove nekadašnjeg giganta na top-lokaciji u centru grada, neke su dopale ne baš vrijedni dijelovi, pa čak i ograde. Dragan Marjanović kupio je dvije od tri čajevčeve trafostanice, Čajevec 2 i Čajevec 3. Kako trafostanice ne donose nikakav profit, 2011. godine tadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da "Elektrokrajina" Banjaluka namjerava da kupi privatne trafostanice, jer one ne mogu biti ovlašćeni distributeri električne energije.

Kovačević je tada rekao da nezavisni procjenjitelj vrši procjenu vrijednosti trafostanice koja je u vlasništvu privatne kompanije i, kada završi posao, nadležni organi "Elektrokrajine" predložiće da bude kupljena trafostanica i stavljena na raspolaganje ovom preduzeću kao ovlašćenom distributeru električne energije na ovom prostoru. Kovačević je inače poznat kao "kralj nekretnina".

Elektrokrajina kupuje privatne trafostanice

Ali trafostanice Čajavec 2 i 3 nisu bile u vlasništvu privatne kompanije, već Dragana Marjanovića, a nezavisni procjenitelj je vrijednost trafostanice Čajavec 2 procijenio na 550.000 KM, taman koliko je Marjanoviću trebalo da zatvori hipotekarni kredit u Novoj banci.

To nije kraj unosnom poslu sa trafostanicama koji Marijanoviću očito ide od ruke. On "Elektroprenosu" BiH 2017. godine prodaje plac veličine 1152 metra kvadratna, na kome je predviđena izgradnja visokonaponske trafostanice. Marjanović je ovaj plac kupio za 320.000 KM, a prodao za 1.382.400 KM.

Close