Republika Srpska “diže u vazduh” 70 miliona maraka

Republika Srpska “diže u vazduh” 70 miliona maraka

Vlast u Republici Srpskoj kupuje novi helikopter sa čime se cifra uložena u nove letjelice koje su naručene ili su u postupku nabavke ove godine popela na vrtoglavih 70 miliona maraka, piše Capital. 

helikopter

 

Kada se podvuče crta, Vlada RS će na helikoptere i avione potrošiti budžet Fonda za dječiju zaštitu iz 2018. godine i to sve u jeku kampanje o pronatalitetnoj politici.

Naime, nakon što je Vlada RS objelodanila da kupuje avion vrijedan oko 19 miliona maraka a MUP RS tri helikoptera za koje planira izdvojiti 42 miliona KM i Helikopterski servis Republike Srpske se “pojačava” novim helikopterom vrijednim devet miliona maraka.

Riječ je o višenamjenskoj letjelici koja će se kako je planirano koristiti u civilne svrhe.

Od dobavljača se traži da se sa njim može voziti minimalno osam osoba i to šest putnika i dva člana posade ili sedam putnika sa jednim članom posade te njihova osnovna oprema.

Helikopter će se pored prevoza putnika koristiti i za medicinsku evakuaciju, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuaciju stanovništva u vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda, transport i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja izvan mreže komunikacija”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Rok za dostavljanje ponude je 11. decembar a rok isporuke osam mjeseci od potpisivanja ugovora.

Inače, sredinom prošle godine u Srpsku je stigao helikopter plaćen 9,4 miliona maraka a kojim raspolaže takođe Helikopterski servis RS.

Ovo ne bi trebao biti kraj kada je nabavka helikoptera u pitanju jer je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS najavio kako će i ovo preduzeće za svoje potrebe kupiti jedan.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije pisao o tome kako izgleda i šta će sve od opreme imati novi avion Vlade RS a to možete pogledati OVDJE.

Takođe, izvještavao je i o nabavci tri helikoptera za MUP Srpske a dokle se došlo u tom postupku možete vidjeti OVDJE.

Close