RERS se predomislila: Podsticaji i za drugu MSE supruge gradonačelnika Trebinja

RERS se predomislila: Podsticaji i za drugu MSE supruge gradonačelnika Trebinja

Regulatorna komisija za energetiku (RERS) RS juče je odobrila podsticaj  i za drugu malu solarnu elektranu firme “Iks te kompani” (XT Company) koja je u formalnom vlasništvu Sofije Ćurić, supruge gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Sofija i Mirko Ćurić

RERS RS je, prije samo dva mjeseca, odbila zahtjev firme Sofije Ćurić za podsticaj kroz garantovani otkup struje, uz obrazloženje da su količine električne energije koje su planirane za podsticaj u ovoj godini u potpunosti rezervisane. No, na jučerašnjoj sjednici su, ipak, promijenili svoju odluku.

Ćurić posjeduje dvije male solarne elektrane u mjestu Zaušje, u opštini Bileća, instalisane snage 147 i 117,6 kilovata. Za obje MSE supruga gradonačelnika Trebinja tražila je državne podsticaje i garantovani otkup na period od 15 godina, ali je RERS RS prvobitno donijela odluku da odobri podsticaje samo za prvu.

Da RERS RS nije odlučila da prihvati zahtjev Sofije Ćurić i za drugu MSE, "Iks te kompani" bi izgubila garantovanih 28.800 maraka za otkup na godišnjem nivou i morala bi da prodaje struju na slobodnom tržištu, o čemu je pisao portal Capital.ba.

Sofija Ćurić izgradila je dvije male solarne elektrane, jednu instalisane snage od 147 kilovata, koja će godišnje proizvoditi 200.000 kilovat časova struje, i drugu od 117,6 kW, koja će godišnje proizvoditi 160.000 kilovat časova. Za 15 godina ove dvije MSE proizvešće struju u vrijednosti od blizu milion maraka, a s obzirom na to da je Sofija Ćurić svoj projekat podijelila na dva dijela, ona nije u obavezi da plaća koncesiju, pa budžet Opštine Bileća od ovog projekta neće imati skoro ništa, o čemu je “Direkt” ranije pisao.

Prema računici firme „Etmaks“ iz Banjaluke, u vrijeme kad su Ćurići napravili svoje male solarne elektrane, cijena njihove izgradnje po sistemu „ključ u ruke“ bila je 1.000 evra po kilovatu. Dvije MSE porodice Ćurić ukupno imaju 264 kilovata, pa su, prema navedenoj procjeni, koštale oko 264.000 evra.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ranije je za “Direkt” ustvrdio da je njegova porodica izgradnju navedenih MSE platila kreditnim sredstvima, ali nije objasnio o kakvom i kolikom kreditu je tačno riječ.

Close