Rešiti se pismenih

Rešiti se pismenih

Izvesni političar u Srbiji je svojevremeno predložio da se država reši pismenih jer su, po njegovom (ne)skromnom mišljenju, oni predstavljali najveću pretnju državi. Kako je objasnio, pismeni ljudi imaju tu nezgodnu osobinu da hoće i da se pobune. Vek kasnije, na istom tragu, ali sa “mekšim metodama” su i naši vlastodršci. 

Prvi na udaru u sedmici iza nas su bili novinari. I to doslovno. Jedan je pretučen palicama, drugom su pretili. To je za nepismene, koji su trenutno najglasniji sa tendencijom da postanu i najbrojnji, bio izvor neizmerne sreće u njihovim inače otužnim životima.

Dodatnu radost i ohrabrenje da su na dobrom putu i pobedničkoj strani dao im je Milorad Dodik poručivši najboljima da su iluzija ako nisu u sistemu vlasti. Pošto se dobro zna da je sistem podešen da propušta nepismene i bahate, Dodik nije imao potrebu za dodatnim pojašnjenjima, pa je iz sveg grla zapevao: “Ne može nam niko ništa” jerbo je takođe poznato da protiv gluposti nema efikasnog leka.

I dok je Dodik pevao, Željka Cvijanović je igrala, jer se to tako, u zemljama gde blagostanje caruje, radi. A mladi su, blaženi u svom neznanju, zahtevali bis rizikujući da neobaveštena javnost pomisli da je Dodik poludeo, da bi na kraju, mašući, ispratili predsednika stranke koji je uzurpirao helikopter republike i dalje tražeći još.

Za razliku od dekadentnog i hedonizmom opsednutog sveta u kojem postoji neumerena potreba za hranom, kod nas je uvek senzibilni RTRS detektovao neumerenu potrebu za Dodikom. A pošto je opštepoznato da javni servis i postoji da ljudima pruži ono što im duša ište, u sedmici iza nas su nam ponuđena tri debela sata Dodika. I ne samo na RTRS-u, nego je i na sestrinskim televizijama prenošeno šta predsednik govori jer, u Satrapiji kojoj težimo, predsednik ne odgovara.

Očigledno je da nam je oprez popustio u trenucima javnog opštenarodnog naslađivanja predsednikom uprkos tome što se dobro zna da đavo nikada ne spava. Na našu sreću, večito budni beogradski Informer je digao uzbunu da nam se puzeći prikrada državni udar. Taj neformalni naslednik “Trećeg oka”, prenosilac paranormalnih fenomena i nenormalnih vesti, je informisao da su se Otpor, Srđa Popović i Američka ambasada opet urotili da nas upropaste samo zato što nam tako dobro ide.

Informer, koji će zbog potreba svoje publike ubuduće izlaziti u formi slikovnice, očekuje da će do 7. oktobra državni udar i prohodati. Ipak, nema opasnosti da nas stigne sve dok nam predsednik leti.

Close