RiTE Ugljevik je u zoni nelikvidnosti zbog izrazito nepovoljnog finansijskog stanja

RiTE Ugljevik je u zoni nelikvidnosti zbog izrazito nepovoljnog finansijskog stanja

"Nedostajuća sredstva trenutno iznose više od 30 miliona KM. Kada se tom iznosu dodaju dospjele obaveze koje su u roku plaćanja, kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka i kreditno zaduženje za sistem odsumporavanja, činjenica da tek predstoji godišnji remont koji je predviđen da traje 45 dana a u kom periodu preduzeće nema prihoda uz povećanje rashoda, osnovano se postavlja pitanje da li ovo preduzeće ima strategiju za naredni period". Ovako je stanje u preduzeću opisao Simo Stokić v..d izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove RiTE Ugljevik.

rite-ugljevik

"Ministar Petar Đokić je, kao ovlašćeni predstavnik Matičnog preduzeća u Skupštini akcionara RiTE Ugljevik, više puta ukazivao na izrazito otežano poslovanje preduzeća do čega je dovelo konstantno povećanje troškova, a usljed čega je likvidnost preduzeća ozbiljno narušena", navodi Stokić u saopštenju koje je prenela Alternativna televizija.

Poznato je i da Skupština akcionara zbog niza nedostataka nije usvojila izvještaje o poslovanju za 2019. godinu. Ministar Đokić je i tada zahtijevao da se hitno izradi akcioni plan sa mjerama racionalizacije poslovanja, u cilju izlaza preduzeća iz zone nelikvidnosti. Takođe, Vlada Republike Srpske, kao i Kolegijum direktora Matičnog preduzeća, su donijeli više zaključaka kojima su zahtijevali preduzimanje mjera kojima bi se racionalizovali i smanjili troškovi.

Stokić navodi da su slični problemi prisutni i u drugim organizacionim jedinicama.

"Kao članu Uprave ZP "RiTE Ugljevik" nije mi poznato da je dana 29.07.2022. godine održana sjednica Uprave vezano za obavještenje- demant objavljen u medijima dana 29.07.2022. godine pod naslovom "Uprava RiTE Ugljevik: Ministre, ne dozvolite da posumnjamo u Vaše dobre namjere". Dva izvršna direktora su taj dan bila odsutna te je očigledno da je pomenuti demant sačinio lično direktor", ističe Stokić.

Inače, ATV je pre nekoliko dana izveštavala o teškoćama u fukcionisanju RiTE Ugljevik koja je van pogona od početka godine bila čak 19 puta. Procenjuje se da je šteta preko 50 miliona maraka.

"Samo ću vam reći da je 300 kilometara cijevi u kotlu i jedna mala rupica na cijevi dovodi do ispada i pucanja cijevi. To su veliki pritisci i visoke temperature i mi ne možemo da utičemo. Normalno kao direktoru mi je teško kada se to dešava i to je vrlo stresno zaa sve nas", rekao je Čedomir Stojanović, generalni direktor RiTE Ugljevik.

Resorni ministar Petar Đokić smatra da je odgovornost za ozbiljno stanje u kojem se nalazi RiTE Ugljevik na menadžmentu preduzeća. Tvrdi da je sve posledica loše odrađenog kapitalnog remonta 2017. godine.

"Bio sam spreman da raadimo zajedno da se ti problemi otklone međutim nije bilo spremnosti za djelovanje i evo sada se suočavamo sa ozbiljnim finasijskim problemima koji su nastali zbog propusta u načinu upravljanja RiTE Ugljevih imajući u vidu da su u stalnom rastu finansijske obaveze", izjavio je Đokić za ATV.

Jedan od problema je i to što u RiTE Ugljevik još uvijek nije urađen redovni godišnji remont koji je bio planiran za prvi april. Razlog se krije u problemima sa javnim nabavkama.

"Svaka pokrenuta nabavka ispred TE Ugljevik je završavala u Kancelariji za žalbe i to nam je produžilo period nabavke opreme i materijala ali i firme koja će izvoditi radove u remontu", kaže Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u Elektroprivredi Republike Srpske.

Plan je da se za 2 ili 3 godine radi kapitalni remont kada bi se mijenjao sav cijevni sistem.

Ostavite komentar

Close