Saša Borjan: Besmislene Šeranićeve tvrdnje da sam premješten iz potrebe

Saša Borjan: Besmislene Šeranićeve tvrdnje da sam premješten iz potrebe

Saša Borjan, kandidat PDP na nedavnim prijevremenim izborima za gradonačelnika Trebinja, u skladu s propisima je premješten s mjesta ljekara u Hitnoj pomoći na poziciju koordinatora Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga, tvrdi ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić. Borjan odgovara: "Ministrov odgovor je očekivan, ali nema veze sa realnošću".

Diploma ljekara ovdje nema nikakvu vrijednost- Saša Borjan

Šeranićev odgovor uslijedio je nakon pitanja PDP-ovog poslanika u Narodnoj skupštini Ljubiše Krunića koji smatra da je nad Borjanom izvršen politički progon nakon što su počeli pregovori o njegovoj kandidaturi za gradonačelnika Trebinja.

"Dr Borjan je radio devet godina u Hitnoj pomoći, a onda je premješten na radno mjesto Koordinator u Službi kontrole kvaliteta, nemedicinski sektor, i šef je samo jednom radniku. Ovo je urađeno samo zato što je protivkandidat kandidatu SNSD-a. Na njegovo mjesto je došao drugi ljekar. Da li ćete, gospodine ministre reagovati i preduzeti neke mjere, da zaštitite svog kolegu i time spriječite političke progone", pitao je Krunić.

Prema Šeranićevom obrazloženju, poslodavac je Borjana premjestio u Službu za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga "imajući u vidu potrebe procesa i organizacije rada".

"S obzirom na činjenicu da je zbog procesa rada i organizacije rada kod poslodavca postojala objektivna potreba za privremenim raspoređivanjem imenovanog radnika na radnom mjestu, koje prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Trebinje odgovara stepenu i vrsti stručne spreme, znanju i sposobnostima, ali u okviru druge organizacione jedinice, poslodavac je donio Rješenje o privremenom raspoređivanju radnika Saše Borjana na radno mjesto koordinator Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga", tvrdi Šeranić.

Alen Šeranić (FOTO: S. Pašalić/RAS)

On dodaje da je posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti zdravstva propisano da zaposleni u toku rada može biti raspoređen na svako radno mjesto u mjestu rada koje odgovara stepenu i vrsti njegove stručne spreme, znanju i sposobnostima, ako postoji potreba procesa rada i organizacije rada kod poslodavca.

Borjan: Šeranićevo obrazloženje potpuno besmisleno

Sa druge strane, Saša Borjan ističe da je potpuno besmisleno obrazloženje da je on kao doktor medicine neophodan u nemedicinskoj službi za kontrolu kvaliteta, a da nije u Službi za hitnu medicinsku pomoć u kojoj je radio devet godina.

"U prilog tome govori da su umjesto mene u Hitnu pomoć primili doktora medicine sa Biroa, jer taj tim hitne pomoći ne može da funkcioniše bez ljekara", kaže Borjan za "Direkt".

Očigledno je, tvrdi Borjan, da su razlozi za njegov premještaj bili političke prirode i da oni "predstavljaju šablon aktuelne vlasti na koji način se obračunava sa političkim neistomišljenicima".

"Strašno je da živimo u državi u kojoj se politički progon obrazlaže kao potpuno legitimno i zakonski ispravno sredstvo. Istina je da živimo u zemlji apsurda i da nam je sve ovo postalo potpuno normalno. Aktuelna vlast u Republici Srpskoj ima ovakav odnos prema svim slobodnomislećim ljudima i ima potrebu da uguši političko djelovanje svih onih koji misle drugačije od njih i imaju hrabrosti da svoje stavove iznesu javno", ističe Borjan.

Prema njegovim riječima, ovakav postupak aktuelne vlasti kod njega je izazvao dvije reakcije.

"Sa jedne strane, to mi je dalo dodatnu energiju za još odvažniju opozicionu političku borbu protiv njih. A sa druge strane, nametnulo mi je pitanje: zašto mi ovo treba? Zar nije bolje da uzmem kartu u jednom pravcu i napustim RS kao veliki broj mojih kolega ljekara koji su to već uradili", zaključuje Borjan.

Close