Sindikalci ERS-a: Poskupljenje struje u RS je neminovnost

Sindikalci ERS-a: Poskupljenje struje u RS je neminovnost

Povećanje cijene električne energije u Republici Srpskoj je neminovnost i to javnost mora da zna, poručili su sinoć predstavnici sindikata Elektroprivrede Republike Srpske u emisiji “Izazovi” na BN televiziji.

Koliko kod to bila nepopularna mjera, mora se regulisati ova cijena električne energije u RS, jer je sadašnja cijena neodrživa, smatra Milan Lukić, predsjednik Sindikalne organizacije u “Elektro-Bijeljini”.

Na pitanje da li to znači da će zaista i doći do povećanja cijene struje, Lukić je rekao da ako ne dođe do povećanja cijene električne energije i ako se ne uloži u distribucije i u nove investicije u proizvodnim preduzećima, sistem ERS-a će se urušiti.

"Nemojte se čuditi onda ako često nema struje. Sa ovim nivoom cijena ne može da se održava sistem. Pogledajte kakve su cijene u Federaciji, u Srbiji, u Hrvatskoj... Nerealno je niska cijena, možda se njome kupuje socijalni mir", rekao je Lukić. 

Predsjednik Odbora sindikata ERS-a Zoran Mićanović, takođe, smatra da je povećanje cijene struje u RS neminovnost.

"Na ovim našim prostorima mora da se shvati da je električna energija roba. To nije električna energija za smirivanje socijalnih tenzija. Sa fantastičnim poslovanjem mi ne moramo ići u puno povećanje električne energije, ali povećanje je neminovnost. To javnost mora da zna. Nezgodno je što to kaže sindikalac, ali evo ja govorim kao inženjer, koliko god bio osuđen zbog toga. Činjenica je da je to roba koja se mora platiti. Taj novac neće ići u matično preduzeće da bi se oni bahatili, već u zavisna i distribiutivna preduzeća da bi oni ulagali", tvrdi Mićanović.

I dalje bez kolektivnog ugovora

Protest sindikalaca, koji je trebalo da bude održan u četvrtak, 5. oktobra u Trebinju, otkazan je zbog nepovoljne epidemiološke situacije, rekao je Mićanović. 

Dosadašnji protesti nisu urodili plodom, jer na koleketivni ugovor, na kome instistiraju u sindikatu, uprava ERS-a ne pristaje.

"Mislim da ćemo mi vrlo brzo morati sjesti i razgovarati, jer ovo ne vodi ničemu. ERS nije u dobrom stanju. Mi smo o tome govorili godinama, to je sistem koji se urušavao. Sada smo došli do zida, nema dalje", zaključio je Mićanović.

Close