Sirak tužni

Sirak tužni

Potrošismo pola godine, a čini se kao da nismo makli sa mesta. I dalje nas brane, a nama sve gore, razvijaju, a mi usahli k’o planinski potok posle male hidrocentrale. U nedelji iza nas su, kao i svih prethodniih meseci, pomeni i parastosi bili udarne vesti što će reći da se ovde mnogo na život i budućnost ne daje. Sve naše nade su u prošlosti.

Ipak, sreća nas je pogledala pa nas baja nije odveo u Rusiju. Pre nego što smo tamo stigli, ona se takoreći našla na ivici građanskog rata. što znači da smo ponor u koji nas vode zasad izbegli.

Iako se bori protiv stranih plaćenika, a Baja i njegove Sanje ih se zgražavaju, sa javnog servisa stiže preporuka opštinama.

“Pali su vam prihodi? Krivite republiku za to? Tvrdite da se zadužuje na vaš račun? Uzmite stvar u svoje ruke. Privucite pare iz evropskih fondova. Prihodi vaše opštine su vaša odgovornost. Ne čekajte da vam republika reši sve. Dovoljno je što vam uzima novac”, poruka je iz centrale.

I tako je sada na opštinama da privlače. Opelješene, takoreći skinute do gola (valjda da posao bude lakši) Vlada ih je pripremila za tezgu. Prizor nije prijatan, čak je pomalo i skaredan, ali to nema ko da vidi jerbo naši prvaci ružičaste naočare ne skidaju.

Uostalom, za njih život i jeste lep jer žive svoje snove što ne bi nigde drugo mogli. Osim, možda, u Rusiji. I tamo bivši zatvorenici, a potom i ulični prodavci hotdoga, mogu izrasti u vlasnika privatne vojske, a možda i cele zemlje, što da ne?

Samo u takvim državama (i ovakvim pokušajima) zvanična politika može biti da kriminalcima i ubicama treba oprostiti kaznu ako su dovoljno "patriote". Tamo da idu u rat, a na ovim prostorima obavljaju prljav posao.

Zato su pristojni i pobegli u takvom broju da vam u Beču nemački ne treba. Kao kod kuće ste. Mogli smo biti giganti, ali smo samo migranti, što bi pesnik rekao.

A u Rusiji najveći obračun mafijaša u proteklih sto godina. Sličnost je tolika da su mnogi povezali odmah. Njihov Arkan sa imenom Prigožin je udario na Putina. Samo što je izgleda rusko izdanje Arkana toliko ojačalo da je Putin ustuknuo. Ukratko: iskoristio je da do bogatsva dođe preko Putinovog stomaka, a onda ga je zaskočio.

Ovde se ponekom i razmaklo pred očima. Shvatio je da ništa povezno sa kriminalom i samovoljnom ne može biti dobro za budućnost naroda i države. Zemlji u kojoj su novinari u zatvoru, egzilu ili groblju, ne može biti dobro.

Tim putem bi i nas da vode. Sreća pa ne graničimo, odavno bi nas pripojili, a istoriju borbe za nezavisnost revidirali i predstavili kao izdajničku.

Pošto je naopaka politika, a njenog propagatora svi izbegavaju, gosti su nam retki, pa se svakom obradujemo kao Selak sporazumu.

Orbana je logično ugostio na svom imanju jerbo je i  cela republika privatna.

To je državnik kalibra sa velikim k, k’o što sam i sam”, rekao je baja dok su se vozali romobilom, a kamermani snimali u trku.

U nedelji iza nas posadili smo još jedan kamen temeljac. Tvrde da će ovaj da se primi i da nikne hidroelektrana kao sunce. Pa će onda i iz Rudog da zasija. Dosad su se učili, ali sad ima da kidaju.

Ako i ne uspe, uvek su tu obećanja. Ako ne upale ni ona, naći će se već neko od koga će da nas otimaju i brane. U nedelji iza nas bio je to Ustavni sud, nešto pre toga je bio Šmit, pa Bakir. Kao kod Orvela, uvek neka nezgoda sa strane koja nam uspeh truni, a našeg vođu osujeti u nastojanju da budemo najbogatiji. Za sada je uspeo da obogati sebe, porodicu, kumove, saradnike. Polako, doći će red i na nas, malo sutra.

Mirni i strpljivi budite, krotki kao ovce, poručuju i crkva i država.

I narod sluša. Zato nam se ništa novo i ne dešava. Stari likovi sa istim pričama već decenijama. Mali ljudi velikih apetita. A mi moramo da ih hranimo. Zato smo tako oronuli i oglodani.

Ništa novo neće doneti ni leto pred nama. U septembru ćemo samo konstatovati da nas i dalje brane dok nas neko napada.

Leto je ipak zaslužilo da ih stavimo na led i gledamo svoja posla. Dva meseca da ispunimo životom i bojama. Do prvog ponedeljka u septembru budite nam dobro!

Close