Šišanje prijatelja

Šišanje prijatelja

U senci velikih tema kao što su deklaracija i turistički obilazak predsednika Srbije promiču nam male stvari koje život znače. To što sve teže živimo i što nas sve manje ima kompenzujemo time što su nam porezi sve veći, kao i računi. Ali, ko će drugi da hrani i brani državni aparat ako nećemo mi? Nije baš da smo zadovoljni, ali se niko i ne buni. Jel’ tako?

Foto: pikabu.ru

Neki su protekle sedmice pokušali da na mišiće vaspostave izvesnu deklaraciju kao temu od krucijalnog značaja za naše živote. Sam dokument je efemeran i po onome što predlaže, ali i po stilu. Nije baš da je u konkurenciji za Nobela.

Dobaciće otprilike kao i referendum – strpan u koš sa natpisom “Verovali ili ne na šta se sve prost svet pali”.

Za tu stvar ni Beograd nije bio daleko. Uostalom, treba iskoristiti svaku mogućnst kojom se jednom deklaracijom ubiju dve muve – osiguraš kost za javno glodanje uz istovremenu instalaciju Vučića za gurua vaskolikog Srpstva sa nadom da ti to zaboraviti neće.

Kad se sve sabere, upregnuti mediji i partijski aktivisti su razočarali. U njih uloženi novac je bačen u vetar.

I dok su oni namigivali, a javno mnjenje očjukalo sa Zadrugom, premijer Višković se isticao svojim verbalnim bravurama. Ovaj takoreći rudar naše svakodnevice, nesputan znanjem i manirima, najavio je poskupljenje struje.

Rekao je da neće da boli jer će ga osetiti samo oni bahati sa bazenima. I oni koji imaju više dece nego što to premijer procenjuje da je potrebno. I oni koji imaju sve od bele tehnike i televizor pride.

I zaista, nije u redu da, kad već imate sve u zemlji koja je svojevrsni raj, škrtarite na računima.

Elem, Višković, budući da se u sve razume i to ne krije, procenjuje da je svaka potrošnja preko 500 kWh luksuz. Iskustvo govori da sve greške stignu na naplatu pre ili kasnije. Greška sa premijerom je stgla pre. Propast stiže posle njega.

Poskupljenje ćemo, računaju u posrnuloj Elektroprivredi, lakše progutati ukoliko nam obećaju helikopter. Da se nebu pod oblake vinu prvaci Hercegovine, jerbo im je to prirodni habitat. A po potrebi i neka kvalifikovana pevačica od vitalnog interesa za najbolje među nama. U izbornoj kampanji prevoziće se aktivisti i poneki bolesnik, za rejting blagotvoran.

Kad već idu pare za struju, sramota je da štedimo na telefonu. M:tel je, budući prijatelj nad prijateljima (ako vas račun pokoleba, verujte sloganu), odlučio da nas ošiša po svojoj meri i poslednjoj poslovnoj politici. A ona kaže da se kupovina Elte najslađe plaća novcem prijatelja. M:tel ih ima 1,6 miliona. Ako koji nevezan i izneveri, ostaće ih dosta za šišanje, kažu u ovoj kompaniji dok oštre makaze.

Oni koji nisu pristali na šišanje, već su pobegli. Poslednjih 19 godina je Srbiju napustila jedna Republika Srpska. 700 hiljada ljudi je otišlo glavom bez obzira.

Zato u Beogradu mogu i dalje da sviraju deklaraciji.

Takvu melodiju može da toleriše samo dementno društvo bez kriterijuma, ali sa lošim (muzičkim) ukusom.

Close