SO Bileća: Nacrt budžeta u sjenci nasilničkog ponašanja (VIDEO)

SO Bileća: Nacrt budžeta u sjenci nasilničkog ponašanja (VIDEO)

Dugo iščekivani nacrt budžeta Opštine Bileća za 2018. godinu, u iznosu od 11.131.880 maraka, donesen je danas, pred sam kraj roka za njegovo usvajanje, ali je ostao u sjenci fizičkih i verbalnih obračuna odbornika, koji, čini se, nisu zabilježeni u istoriji bilećke Skupštine.

Detalj sa današnjeg zasjedanja (FOTO: Direkt)

Nije trebalo mnogo vremena da situacija eskalira, pa je i prije svađe oko usvajanja nacrta budžeta došlo do fizičkog obračuna u hodniku ispred skupštinske sale. Kao što je naš medij ranije objavio, odbornik Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“ ošamario je predsjednika SO-a Srđana Rogana. Obezbjeđenje i policija odmah su reagovali, ali zasjedanje je nastavljeno uprkos incidentu. Kako je iz Policijske uprave Trebinje potvrđeno za „Direkt“, Rogan i Dunđer biće saslušani nakon završetka sjednice.

Predsjednik bilećke Skupštine novinarima je potvrdio da ga je Dunđer udario, a razloge, tvrdi, ne zna.

- Ne znam da vam objasnim zbog čega me je napao. Nisam se nadao, ostao sam zatečen. Ja nemam nijedan razlog zbog kog bi to trebalo da se desi, ali to govori o tom čovjeku, o njegovom dosadašnjem nastupu i slobodno mogu da kažem da bi ova Skupština odavno funkcionisala da nije njega i takvih – kazao je Rogan.

Dunđer i Rogan kada su skupa bili na čelu bilećke Skupštine (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Sa druge strane, Dunđer novinarima nije priznao da je udario Rogana.

- Hoćete li da pričate o konkretnim stvarima, o problemima ovog grada? Tu ima policija, pa nek istražuje jesam li ga udario, a ne vi – rekao je Dunđer novinarima.

No, nasilničko ponašanje odbornika nastavilo se i nakon šamaranja. Kada je usvajan nacrt budžeta, u skupštinskoj sali nastao je potpuni haos, pa je ponovo intervenisalo obezbjeđenje. Razlog je to što su opozicioni odbornici smatrali da je odbornica „Snage Hercegovine“ Branka Radmilović u sukobu interesa, te da, stoga, usvajanje navedenog akta ne teče po zakonu. Zato su insistirali da se ide na pojedinačno, javno glasanje odbornika. No, dok im ovaj zahtjev nije ispunjen, u sali je vladao pravi haos – pljuštale su uvrede, psovke, a malo je falilo da ponovo dođe do tuče. U video snimku donosimo vam samo mali dio današnje atmosfere.

Iako se o finansijskim problemima Opštine Bileća već dugo govori, konačno doneseni nacrt budžeta, čiji dio od tri miliona maraka čini nedavno dobijeni kredit, ostao je u sjenci današnjeg zasjedanja. Načelnik Miljan Aleksić tvrdi da, zahvaljujući kreditu, Opština sada nema dugova.

- Budžet je takav kakav je, prošla godina je bila toliko loša da smo morali ići u kreditno zaduženje da bi izašli. Baš danas nemamo nikome dužni nijedne banke, sve smo dugove izmirili. Imamo čak i novca da počnemo nešto da radimo – rekao je Alekić.

Miljan Aleksić (FOTO: Direkt)

No, opozicioni odbornici osporavaju da je navedeni nacrt donesen zakonito.

- Načelnik donosi nezakonite tačke, odbornica Branka Radmilović je u sukobu interesa, glasala je za tačku za koju nema pravo. Vidjeli ste koliko smo se borili dok smo izvukli zakon što nam je dozvolio da glasamo pojedinačno za tu tačku. Sud će sada da se bavi time i aktuelnim načelnikom kako je tačka izglasana nezakonito – smatra Dražen Dunđer.

Predsjednik Skupštine Srđan Rogan, pak, drugačijeg je mišljenja.

- Po novom zakonu, svi uposlenici koji su zaposleni u administrativnoj službi Opštine Bileća su u sukobu interesa. Svi ostali ljudi, koji su zaposleni u javnim ustanovama i preduzećima, pa tako i direktor, ima pravo da glasa. Postoji Komisija za sukob interesa i Centralna izborna komisija, one jedine mogu reći da li je neko u sukobu interesa – zaključio je Rogan.

Opozicioni odbornici danas su najavili da će zatražiti od nadležnih službi da ispitaju potencijalni sukob interesa Branke Radmilović, odnosno zakonitost usvajanja nacrta budžeta Opštine Bileća za 2018. godinu.

Close