SPAS BJELAVE: Građani ne žele male hidroelektrane na svojim rijekama

SPAS BJELAVE: Građani ne žele male hidroelektrane na svojim rijekama

Udruženje građana “Bjelava” iz Foče organizovali su danas protest povodom gradnje mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava i planirane izgradnje mHE na rijekama opštine Foča.

Foto: UG Bjelava

Izvor: Buka

Građani Foče protestima žele iskazati nezadovoljstvo trenutnim, kao i planiranim radovima na izgradnji više mHE na rijekama opštine Foča. Posebno su uznemireni radovima koji se već duže od mjesec dana, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, bez građevinske dozvole i bez vodne saglasnosti, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava. Uprkos brojnim poslatim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama u slivu Bjelave lokalne institucije, nadležni inspektorati, Ministarstvo energetike i rudarstva RS ignorišu donošenje odluke o zaustavljanju radova.

Udruženje građana „Bjelava“ Foča i Neformalna grupa Sačuvajmo rijeke Foče podsjećaju da je investitor izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

Miljan Mališ, član neformalne grupe građana „Sačuvajmo rijeke Foče“ rekao je da da su građani Foče ljuti jer se na rijeci Bjelavi radilo stihijski i bez dozvola, čak i za vrijeme pandemije i policijskog časa.

„Većina je svjesna činjenice da se uništava naša priroda i resursi bez neke opšte koristi već će od toga profitirati isključivo pojedinci, a obično su to pojedinci koji su sve okupirali, pa eto ostalo je  još vodu i vazduh da nam privatizuju. Ima i onih koji nisu svjesni šta stanovništvo dobija, a šta gubi gradnjom mini hidroelektrana, ali se svijest kod ljudi sve više budi i voljni smo da  istrajemo u svojoj borbi za naše rijeke. Ponavljam naše, jer nije u redu da neki ministar, ili bilo ko, ko živi kilomerima daleko i par puta godišnje dođe u Foču, odlučuje o sudbini naših rijeka, a da se stanovništvo ništa ne pita. Imamo nedavne pozitivne primjere na Palama i Sokocu gdje je lokalno stanovništvo pobunilo i uspjelo da zaustavi gradnje MHE“, rekao je za BUKU Mališ.

Miljan Mališ kaže da sam početak radova na izgradnji MHE ima štetan uticaj, ako uzmemo u obzir neracionalno probijanje  pristupnih puteva, sječu šume i kompletnu devastaciju okoline.

„Riječno korito isušuje i živi organizmi umiru. Izgradnja MHE ima naročito negativan uticaj na ribe i druge životinje koje nastanjuju rijeke, između ostalog zbog toga što nisu obezbjeđene takozvane riblje staze, kojima bi riba mogla da prolazi. Iako u ekološkoj dozvoli stoji da su obavezne, one ili ne budu ni urađene ili se namjerno zatvore kako bi se stvarala veća akumulacija vode. S obzirom da u toku mrijesta ribe iz većih rijeka ulaze u manje kako bi se izmrijestile neadekvate riblje staze ih sprečavaju u tome“, kaže Milijan.

Organizatori protesta smatraju da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine.

"Ovom preduzeću, koje je u navedenom mišljenju imalo primjedbe na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, nije dostavljena studija od strane investitora sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja, poručuju.

Podsjetimo da je teritoriji opštine Foča u planu izgradnja više MHE, tri na rijeci Ćehotini, zatim na rijeci Bistrici tri, Bjelava dvije , Sutjeska tri i mnoge druge u slivovima ovih rijeka.

Close