Iako špijuni obilaze RiTE Gacko, najveća pretnja leži u portalu "Direkt"

Iako špijuni obilaze RiTE Gacko, najveća pretnja leži u portalu “Direkt”

Ubijeni južnoafrički obaveštajac George Darmanović bio zainteresovan za poslove obezbeđenja u RiTE Gacko. Za poslovodstvo, ipak, najveća pretnja portal "Direkt" kome je blokiran pristup sa računara preduzeća.

Obaveštajac Đorđe ili George Darmanović, koji je 6. maja ubijen na Novom Beogradu, tokom januara je obilazio RiTE Gacko. Darmanović je sa jednim Izraelcem, izvesnim Barakom, došao na gatačku termoelektranu kako bi se informisao o sistemu obezbeđenja i video-nadzora.

Pomenuta ekipa je, kako saznajemo, najmanje dva puta bila u RiTE, a predstavljeni su kao vlasnici firme i stručnjaci za bezbednosni konsalting i bezbednosne sisteme. Nakon obilaska sistema zaštite, Darmanović se sastao i sa tadašnjim direktorom RiTE Gacko Boškom Kozomarom, ali nije poznato da li je postignut neki dogovor.

Južnoafrički obaveštajac bio zainteresovan za sistem obezbeđenja u RiTE

Pedesetosmogodišnji Darmanović, koji je sa dva hica ubijen na Novom Beogradu, imao je crnogorsko i južnoafričko državljanstvo, a bio je poznat kao obaveštajac koji je trgovao informacijama.

Prema pisanju južnoafričke, ali i štampe u Srbiji i Crnoj Gori, Darmanović je bio ključna figura u obaveštajnim i kriminalnim krugovima u Južnoafričkoj Republici (JAR). U Beograd se preselio pre četiri godine kada je dospeo u žižu tamošnje javnosti, pa je bio primoran da napusti JAR. Štampa smatra da je Darmanović bio izvor za knigu Žaka Pauva „Predsednikovi čuvari“ u kojoj se južnoafrički predsednik Džejkob Zuma sa saradnicima optužuje za proneveru, utaju poreza i finansijske malverzacije.

Kada je, iz kog razloga i na čiji poziv Darmanović obilazio RiTE, postrojenje od strateškog interesa, zvanično objašnjenje nismo mogli da dobijemo. Po već ustaljenom običaju, do ovog momenta iz Uprave preduzeća nisu odgovorili na pitanja koja smo poslali mejlom.

Nezvanično, upućeni smatraju da je posetu ovog obaveštajca i, eventualno poslovni angažman, inicirao Branislav Okuka, perjanica organizacije "Čast otadžbine" iz Beograda. Iako nastupaju sa pozicija beskompromisnih branilaca Republike Srpske, činjenice govore da je ovaj patriotizam sa krajnje lukrativnim ciljem. Uprkos tome što Okuka nema zvaničnu funkciju u RiTE Gacko niti u ERS-u, njegovo prisustvo sastancima poslovodstva nikoga ne čudi. U pratnji Milorada Dodika je bio i kada je ovaj poslednji put posetio RiTE.

Menadžment firme ne brinu posete obaveštajaca i kontroverznih biznismena, već najveću opasnost po radnike i proizvodnju vide u slobodnom pristupu našem portalu sa računara RiTE, pa je od pre nekoliko dana on blokiran. Ko je i na osnovu kojih kriterijuma odlučio da pribegne blokadi našeg sajta, nismo dobili odgovor. Nejasno je i kako će to podići radni elan i rezultate, jer je odluka, pretpostavljamo, doneta sa tim ciljem.

Nadamo se da će blokada "Direkta" pomoći da se poprave kompresori i spojnica ventilatora dimnog gasa zbog koje je termoelektrana četvrti dan van pogona. Do tada će radnici moći da nas prate sa svojih telefona.

 

Close