Špirić sankcije SAD-a stavio u svoj predizborni slogan

Špirić sankcije SAD-a stavio u svoj predizborni slogan

Potpredsjednik SNSD i nosilac liste ove stranke za Narodnu skupštinu RS u banjalučkoj regiji, Nikola Špirić, koristi na sve načine američke sankcije kao "adut" za ovogodišnje izbore.

Piše: Buka

"Svaki metar moje Republike veći je od Amerike", glasi predizborna poruka na transparentu sa likom Nikole Špirića, koji je postavljen na regionalnom putu R411 u naselju Srpske Toplice (Gornji Šeher), na izlazu iz Banjaluke prema Jajcu.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države nedavno su uvele sankcije potpredsjedniku SNSD-a i zastupniku ove stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Nikoli Špiriću, kojima se njemu i članovima njegove porodice zabranjuje se ulazak u SAD.

Kako se navodi u odluci Stejt Departmenta, sankcije su mu uvedene "zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju".

Sankcije po Sekciji 7031 akta koji je State Department donio 2018. godine predviđaju da "u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umješani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava, te individue i najbliži članovi njihove porodice ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države."

"Gospodin Špirić je bio bio umiješan i imao koristi od javne korupcije, uključujući primanje nepropisnih benefita u zamjenu za djelovanje po javnoj funkciji i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao član Predstavničkog doma u Bosni i Hercegovini", stoji u odluci.

Close