Srbijanka Turajlić: Ako ponovo uprskamo, čekaćemo novih 20 godina

Srbijanka Turajlić: Ako ponovo uprskamo, čekaćemo novih 20 godina

Profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić rekla je za N1 da podržava građanske proteste, ali da bi zahteve trebalo konkretizovati. Važnim pitanjem smatra i to da li će Srbija u budućnosti biti građanska i socijaldemokratska država ili populistička i desničarska.

Profesorka Turajlić je, gostujući u Novom danu, rekla da podržava građanske proteste, ali da nije baš sigurna koliko podržava ono što je navedeno u Sprazumu sa narodom koji je ponudio Savez za Srbiju.

"Šta je moj problem sa tim Sporazumom sa narodom, nije problem što s Vučićem živimo 'Dan mrmota', živimo ga i sa opozicijom koja nije u stanju da razmisli šta je to što nije valjalo u prethodnih 30 godina (...) Ceo Sporazum sem prve tri tačke je spisak lepih želja", ocenila je ona.

Ukoliko se zahtevi ne konkretizuju, energija protesta će se istopiti, strahuje Turajlić.

"Zaista mislim da demonstranti moraju postaviti kratkoročne ostvarive ciljeve. Prvi cilj je izborni zakon. To je zadatak političara da vidimo o kom izbornom zakonu razgovaramo, ali hajde da napravimo četiri tačke... i šetaćemo iz nedelje u nedelju i štiklirati šta je ispunjeno, i onda kada se ispune svi uslovi da kažemo 'spremni smo za izbore'. E, onda hajde da vidimo za šta glasamo (...) Nije zahtev da Vučić ode, ko je taj koji dolazi? Unapred želim da znam ko dolazi. Nemojte mi reći da dolazi Boško Obradović, razmisliću onda da li da podržim proteste", poručila je Turajlić.

Upozorila je da je u Srbiji potrebno 20 godina da se podigne narod, i da "ako ponovo uprskamo, čekaćemo novih 20 godina".

"Ovo je užasno važan momenat. Politički život ipak vode političari, ne vidi se ta ozbiljnost, svodi se na to da dođemo na vlast, pa da vidimo šta ćemo. To nas je upropastilo 5. oktobra", podsetila je Turajlić, ocenjujući da u Savezu za Srbiju ne mogu da se dogovre ni oko jedne konkretne stvari, jer će to povrediti jednu, drugu, treću stranu...

Turajlić je rekla i da ne vidi da je opozicija ojačala od početka protesta kada još niko od opozicionih lidera ne može da govori, jer nije sigurno kako će narod reagovati. Smatra da bi na protestima trebalo da govore novi, mladi i sveži ljudi, jer su oni budućnost zemlje, i podseća da su svi politički lideri napravljeni upravo na protestima.

"Naš problem je da smislimo kako da uredimo ovu zemlju koju rasturamo od 1991, a koju je Vučić dotukao. Arheolozi sada da dođu, ne bi mogli da nađu ni krhotine sistema, on je preorao sve. I naše je pitanje kako iz toga da napravimo pristojno društvo. To mogu da rade samo nove generacije, kojima moramo da vratimo pristojnost rečnika, sistem vrednosti, šta je uvredljivo, a šta je duhovito. Skliznuli smo sa osećanjem empatije, poštovanja, stida, pristojnosti", upozorila je ona, ističući da se na prostakluk režima ne može odgovoriti prostaklukom.

Close