Srpska se na berzi zadužuje 311 miliona KM

Srpska se na berzi zadužuje 311 miliona KM

Vlada RS planira da se u ovoj godini na Banjalučkoj berzi zaduži za 311 miliona KM kroz 10 emisija dugoročnih obevznica i trezorskih zapisa. Prva aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 20 miliona KM planirana je već za 21. januar.

Piše: M. Čigoja/Capital

Kalendarom izdavanja hartija od vrijednosti za 2019. godinu, koji je objavilo Ministarstvo finansija RS, veći dio zaduženja na berzi planiran je dugoročnim obveznicama, odnosno ukupno 271 milion KM, dok je predviđeno zaduženje trezorskim zapisima od 40 miliona KM.

U prvom kvartalu predviđene su tri aukcije i to jedna trezorskih zapisa i dvije obveznica.

Pored već navedene aukcije trezorskih zapisa zakazane za kraj mjeseca, u prvom kvartalu 2019. planirane su aukcije obveznica i to 4. februara u iznosu od 35 miliona KM i 4. marta u iznosu od 36 miliona.

Ministarstvo finansija RS napominje da zadržava prava da promijeni kalendar aukcija u nekim ili svim elementima u bilo koje vrijeme.

Narodna skupština RS usvojila je krajem 2018. godine odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u 2019. prema kojima se RS može zadužiti 591 milion KM.

Predviđeno je da se dugoročnim kreditima i obveznicama RS može zadužiti maksimalno 371 milion КM, a kratkoročno emisijom trezorskih zapisa do 220,6 miliona KM.

Close