Srpska uzima kredit od 25 miliona za registraciju nekretnina

Srpska uzima kredit od 25 miliona za registraciju nekretnina

Republika Srpska zadužiće se za oko 25 miliona maraka na period od 32 godine za sprovođenje Projekta registracije nekretnina, a odluka o tome naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS u srijedu.

Banjaluka (Ilustracija)

Izvor: Capital

Zaduženje bi trebalo da se realizuje preko Svjetske banke, odnosno njene Međunarodne banke za obnovu i razvoj ukupnom iznosu do 12,8 miliona evra ili oko 25 miliona KM.

Projekat će realizovati Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), u saradnji sa Ministarstvom finansija do 31. jula 2022. godine.

Rok otplate kredita je 32 godine, a za kamatnu stopu se navodi da je referenta, plus fiksna marža. Servisni trošak je 0,25 odsto iznosa zajma ili oko 62.000 KM, a isto toliko je i godišnja provizija na nepovučeni iznos zajma.

Kredit će se otplaćivati polugodišnje, 15. februara i 15. avgusta u evrima.

„Cilj Projekta je pružanje podrške za razvoj održivog sistema registracije nekretnina sa harmonizovanim evidencijama zemljišne knjige i katastra u urbanim područjima Republike Srpske“, navedeno je u Odluci o prihvatanju zaduženja.

Cilj podići moral zaposlenih

U obrazloženju Odluke se navodi da Projekat registracije nekretnina predstavlja nastavak Projekta registracije nepokretnosti koji se u sprovodi takođe iz kredita od 2013. godine i sada je u završnoj fazi.

Kreditom će se, između ostalog, finansirati uspostava ažurne baze podataka katastra nepokretnosti, uspostavljanje novog premjera u 15 katastarskih opština, gdje su postojeće evidencije zastarjele.

Planirano je i poboljšanje radnih uslova i infrastrukture u sjedištu RUGIP-a, područnim ispostavama, kupovina zgrade Digitalnog arhiva, renoviranje tri područne jedinice.

U okviru kredita kupiće i nekoliko dodatnih vozila za podršku projektnim aktivnostima.

„Cilj je da se poboljšaju uslovi rada, što će pomoći da se poboljša kvalitet usluga klijentima, standard usluga i moral zaposlenih“, navedeno je.

Kroz kredit bi trebalo da bude riješeno pitanje održivog IT rješenje za održavanje katastarskih podataka, kao i širenje budućeg softvera za elektronski katastar „E-katastar“ na cijelu RS.

„Investicije u informacione tehnologije će dovesti do daljeg povezivanja između registra nekretnina i drugih javnih skupova podataka čineći da podaci budu dostupni „online“ širokoj javnosti. One će takođe biti podrška za višestruko korišćenje. To će dovesti do povećanog pružanja elektronskih usluga „online“ i na kraju do elektronskog prometa nepokretnosti“, navedeno je u Obrazložeju odluke.

Dodaje se da će čitavo društvo imati koristi od poboljšanog upravljanja zemljištem, podržanog ažurnim i dostupnim prostornim informacijama o nepokretnostima i njihovim transakcijama, što će povećati odgovornost i informisanost pri donošenju odluka, kao i kreiranje politike u vezi sa zemljištem, nekretninama i prirodnim resursima.

Close