Stefan Karganović oklevetao udruženja koja je stavio na listu "rušilaca RS"

Stefan Karganović oklevetao udruženja koja je stavio na listu “rušilaca RS”

 Lista „rušilaca Republike Srpske“, koju je bez ikakvih dokaza sastavio odbjegli Stefan Karganović imala je za cilj da okleveta nevladine organizacije, medije i pojedince, zaključio je Osnovni sud u Banjaluci. Nakon pet godina suđenja, tri udruženja sa Karganovićeve liste među kojima su Transparency international u BiH, magazin BUKA i Helsinški parlament, dobila su sudski spor protiv bivšeg direktora „istorijskog projekta Srebrenica“, koji se trenutno nalazi u bjekstvu zbog poreske utaje.

Foto: S Pašalić/RAS Srbija

Prvostepenom presudom odgovornom je proglašena i izdavačka kuća Besjeda i njen glavni i odgovorni urednik Nenad Novaković koji su prije 6 godina izdali Karganovićevu knjigu „Rušenje Republike Srpske , teorija i tehnologija prevrata“. U knjizi koja je i dalje objavljena na službenoj stranici SNSD-a nalazi se lista za koju se tvrdi da predstavlja strukturu lažnih nevladinih organizacija koje su u pripravnosti i čekaju na mig inostranih naredbodavaca kako bi se uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka“. Sud je zaključio da je ova konstrukcija imala za cilj da okleveta i diskredituje tužioce.

Napisano prelazi granicu izražavanja mišljenja jer označava tužioce kao potencijalne rušioce ustavnog poretka Republike Srpske . Tužioci su uredno registrovani kod suda kao udruženja građana, a ciljevi ovih udruženja su između ostalog podsticanje razvoja civilnog društva i saradnja sa vladinim institucijama, koja je spornim objavama bila zamrznuta na neko vrijeme, a zbog nepovjerenja vladinih institucija prema tužiocima navodi se u presudi Osnovnog suda u Banjaluci.

Sud je odbacio i pokušaje glavnog i odgovornog urednika ,,Besjede”, Nenada Novakovića, da dokaže da nije izdavač, jer je tvrdio da se logo na Karganovićevoj knjizi razlikuje od originalnog i da je knjiga izašla bez njegovog znanja. Sud je odbacio ove navode kao neosnovane i naložio Novakoviću da zajedno sa Karganovićem solidarno nadokandi štetu tužiocima.

Stefanu Karganoviću je Osnovni sud u Banjaluci odredio pritvor i raspisao potjernicu za njim zbog poreske utaje od preko 100 000 KM. Nevladina organizacija čiji je bio direktor od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti RS[1] oko dva miliona maraka, a zbog nezakonitog trošenja i utaje poreza MUP RS je protiv njega podnio izvještaj Tužilaštvu još 2016. godine. Bez obzira na to Karganović je i dalje na slobodi, u avgustu 2018. u Beogradu se pojavio na predstavljanju svoje nove knjige, a slične konstrukcije o „rušiocima Republike Srpske“ nastavio je da iznosi putem vladinih i pro-vladinih medija u RS, pripisujući istu optužbu na kraju i grupi Pravda za Davida[2]. Karganovićeva knjiga bila je samo jedan u nizu pokušaja da se diskredituju nevladine organizacije i nezavisni mediji u RS, koji se redovno od strane vlasti susreću sa optužbama za „izdaju“ „planiranje obojenih revolucija“, „rušenje ustavnog poretka“ i sličnim konstrukcijama.

Close