Stejt department: Policija ugrozila integritet i slobodu novinara eTrafike

Stejt department: Policija ugrozila integritet i slobodu novinara eTrafike

Stejt department je u svom Izvještaju o ljudskim slobodama, koji se odnosi i na slobode i prava medija, utvrdio da je postupanje policije prema novinarima eTrafike tokom izvještavanja o aktivnostima grupe “Pravda za Davida” 18. juna 2019. godine napad na profesionalni integritet i slobodu novinara.

novinari

Legitimisanje novinara (Foto: eTrafika)

Podsjećamo, novinarka portala eTrafika.net Vanja Stokić i fotoreporter Stefan Lazić su, 18. juna 2019. godine, tokom jednog od redovnih okupljanja neformalne grupe građana “Pravda za Davida”, legitimisani od strane policajaca, nakon čega im je prijećeno privođenjem i prekršajnom prijavom, ukoliko se ne udalje sa mjesta događaja. Oboje su imali press akreditacije. O cijelom slučaju se oglasila i Institucija ombudsmana za ljudska prava, a Stejt department je kategorisao ovaj događaj kao ometanje rada novinara.

“U bezbroj prilika, zvaničnici javnih institucija su ometali rad novinara. Tokom jednog vikenda u februaru, Linija za pomoć novinarima je registrovala tri takva slučaja a u jednom od njih policija je spriječila novinare eTrafike i Dnevnog Avaza, koji su imali jasno istaknute pres akreditacije, da izvještavaju sa protesta ‘Pravda za Davida’”, stoji u izvještaju.

Dalje se ističe da Bosna i Hercegovina osigurava slobodu govora, ali da neodgovarajuća ili nepostojeća primjena zakona ozbiljno narušava slobode medija. Na posebnom udaru državnih vlasti su nezavisni mediji, koji se suočavaju sa političkim i finansijskim pritiskom zbog svog rada. Takođe, sve su češći fizički napadi na novinare ili sprječavanje obavljanja njihovog posla. Izvještaj navodi i da je Linija za pomoć novinarima tokom prethodne godine registrovala 37 slučajeva prijetnji i ugrožavanja novinarskih prava i sloboda, pet prijetnji smrću te šest fizičkih napada. Među njima su i napadi na novinara portala Žurnal Adija Kebu, pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije te politički pritisci koje trpi Televizija Sarajevo.

Pritisak na medije se nastavljao i kroz prijetnje o istrazi nad ljudima koji kritikuju rad Tužilaštva BiH te kroz pokušaj uplitanja Gordane Tadić, glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine u njihov rad. Sloboda urednika je takođe ugrožena a primjetan je veliki uticaj politike na rad javnih servisa.

Close