Stopiran tender za zgradu Ustavnog suda RS

Stopiran tender za zgradu Ustavnog suda RS

Samo nekoliko dana nakon što je Ustavni sud Republike Srpske krenuo u proceduru izbora izvođača radova za novu zgradu u Banjaluci vrijednu preko pet miliona maraka, proces je obustavljen zbog žalbe, saznaje portal CAPITAL.

Lokacija u Grčkoj ulici na kojoj će se graditi objekat vrijedan preko pet miliona KM

Da će se ovakav scenario desiti, moglo se naslutiti odmah prilikom raspisivanja javnog poziva s obzirom da su uslovi za mnoge izvođače bili diskriminatorski i namjenjeni vrlo uskom krugu ponuđača.

Naime, Ustavni sud je od budućeg izvođača radova tražio prethodno iskustvo u građenju ili rekonstrukciji pravosudnih institucija, koje se ni po čemu ne razlikuju od ostalih javnih objekata.

Dokle se išlo sa prilagođavanjem uslova, najbolje govori podatak da se od ponuđača traži da je u posljednjih pet godina radio ili rekonstruisao pravosudne objekte u površini od po najmanje 2.500 kvadrata te da su ti projekti vrijedili minimalno četiri miliona maraka.

Takođe uslov je bio i promet od 75 miliona maraka u građevinarstvu u tom periodu kao i milion maraka likvidnih sredstava, što je većinu građevinskih firmi automatski eliminisalo iz trke.

U obavještenju suda koje potpisuje predsjednik Džerard Selman se navodi kako će o nastavku postupka potencijalni izvođači biti naknadno obaviješteni.

Predmetni postupak se obustavlja jer iz razloga što je jedan od potencijalnih ponuđača izjavio žalbu na tendersku dokumentaciju. Shodno navedenom, obustavlja se predmetni postupak do okončanja žalbenog postupka“, navode u Ustavnom sudu RS.

Zemljište višemiolionske vrijednosti Ustavnom sudu je poklonio Grad Banjaluka a nalazi se u ogranku Grčke ulice u centru grada.

Close