Svako ima svoje prioritete: Nevesinje i Berkovići u borbi za izgradnju puta

Svako ima svoje prioritete: Nevesinje i Berkovići u borbi za izgradnju puta

Nevesinje i Berkovići nisu se usaglasili šta je bitnije – srediti regionalni put Berkovići-Nevesinje ili novac uložiti u magistralni put Nevesinje-Mostar. Za jedne je prioritetan put Nevesinje-Mostar, budući da veliki broj Nevesinjaca na posao putuje u ovaj grad, dok je za stanovnike Berkovića veoma važna putna povezanost sa Nevesinjem. Obje opštine navijaju za svoje interese, ali bi konačan sud o svemu trebalo da donese Vlada Republike Srpske.

Ukoliko Vlada Republike Srpske odobri inicijativu koju su juče izglasali odbornici Skupštine opštine Nevesinje, da se sredstva koje obezbjeđuje Vlada RS, za revitalizaciju puta Berkovići-Nevesinje preusmjere na revitalizaciju puta Nevesinje-Mostar, to će biti kršenje međunarodnog ugovora, smatraju u opštini Berkovići. Na tu konstataciju načelnik Nevesinja Milenko Avdalović kaže: “Odosmo predaleko”.

Naime, BiH je za projekat rehabilitacije puta Berkovići-Nevesinje potpisala ugovor sa Holandijom, prema kojem će Vlada Holandije uložiti 2,9 miliona evra. Ostatak, od 9,4 miliona evra trebalo bi da obezbijedi Vlada Republike Srpske.

Skupština opštine Nevesinje usvojila je juče zaključak da se rehabilitacija i izgradnja magistralnog puta M 6.1 prema Mostaru i povezivanje opštine Nevesinje i istočne Hercegovine sa Koridorom 5C odredi kao strateški infrastrukturni prioritet. Načelnik opštine Milenko Avdalović zadužen je da podnese inicijativu Vladi Republike Srpske za preusmjeravanje novčanih sredstava sa projekta „Modernizacija regionalnog puta Nevesinje – Berkovići“ na projekat „Rehabilitacija i izgradnja dijela magistralnog puta koji spaja istočnu Hercegovinu sa Koridorom 5C“. U zaključku je navedeno da je magistralna saobraćajnica prema Mostaru u lošem stanju i da se prema Vladi uputi inicijativa da se pronađe najoptimalnije rješenje za izgradnju  ove saobraćajnice.

’Izgradnjom tunela riješio bi se prevoj Grebak, smanjila dužina postojeće dionice i povećala bezbjednost korisnika saobraćajnice’’, navedeno je u Zaključku.

Za nevesinjsku vlast ova inicijativa je od vitalnog značaja za opštinu Nevesinje, ali napominju da se ovim projektom ne isključuje povezivanje Nevesinja i Berkovića.

Sa odlukom nevesinjskih odbornika ne slažu se u opštini Berkovići.

Načelnik Berkovića Nenad Abramović ističe za „Direkt“ da je odluka opštine Nevesinje nedopustiva, te da će on uputiti inicijativu Vladi RS da ne podrži prijedlog opštine Nevesinje. U Berkovićima su već danas održali skupštinski kolegij, a hitnu sjednicu, sa jednom tačkom dnevnog reda koja je u vezi sa ovom problematikom, zakazali su već za ponedjeljak.

„Vlada Holandije je prošle godine odobrila grant sredstva u iznosu od 2,9 miliona evra za modernizaciju regionalnog puta Berkovići-Nevesinje. Potpisan je međunarodni ugovor između BiH i Holandije. Nakon što je potpisan ugovor, to je usvojeno u strategiji javnih puteva RS, ušlo je i u plan javnih nabavki i ubrzo je trebalo da bude raspisan tender za odabir izvođača radova. Poslije svega toga, Nevesinje donosi ovakvu oduku. Projekat koji oni predlažu je rehabilitacija i izgradnja magistralnog puta M6.1 Nevesinje-Mostar i taj put se ne nalazi ni u jednom strateškom dokumentu Vlade RS, niti javnog preduzeća Putevi RS. Zbog toga mi smatramo da je njihova inicijativa nerelevantna i neizvodljiva i predstavlja kršenje međunarodnog sporazuma“, kazao je Abramović za naš portal.

Vladi RS uputiće inicijativu već sljedeće sedmice, nakon što bude završena sjednica lokalne Skupštine.

Načelnik Nevesinja nije želio da komentariše inicijativu, rekavši da nije dobro da “pričamo hipotetički” i da treba sačekati zvaničan stav Vlade RS.

Odbronik SRS-a “Srpska u sigurne ruke” u nevesinjskoj Skupštini Darko Marić izjavio je za “Direkt” da nevesinjska opozicija nije protiv rehabilitacije puta Nevesinje-Mostar, ali da nisu za to da se sredstva preusmjeravaju iz projekta koji bi trebao da reguliše regionalni put Berkovići-Nevesinje.

“Oko ovoga su se trebale konsultovati opštine Nevesinje i Berkovići. Ranije je tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik obećao da će pronaći sredstva za rehabilitaciju puta Nevesinje-Mostar, a sad hoće da preusmjere sredstva iz drugog projekta”, kazao je Marić.

U pitanju je 15-ak kilometara regionalnog puta, za šta je, prema projektu, neophodno 12,3 miliona evra.

Close