Sve Mobi Dik do DoDika

Sve Mobi Dik do DoDika

Odavno nam neko nije istinu sasuo u lice kao Dodik onomad za govornicom kada je rekao da se džaba trudimo. Ništa se neće promeniti u narednih dvadeset godina. Sami su u sedlu i jašu kako hoće. Događaji iz nedelje za nama to i potvrđuju.

dodik-radoncic-zvizdic

Saga o ministru za ljudska prava bila je tema i prošle sedmice. Kao da ga je sami Bog, a ne grešni Nešić kandidovao, Božović je, ispostavilo se, prosto izmišjen za to mesto. Zna li kako se krše ljudska prava? Zna! Da li je kažnjavan? Jeste! Je li spreman da proneveri, iskoristi, udari. Nego šta! Iz prve ruke čovek zna sve što ministra ministrom čini. Doduše, nezgodna je i po Tegeltiju neprijatna istina da se o sastavu SM pita koliko i Radovan o potezima Vlade, ali je i tu kiselu jabuku progutao. Nije mu prvi put. Oni su u sedlu baš zato što su spremni da pojedu i nešto gore da bi tu i ostali.

Ali, Božović je potpuni amater u odnosu na profi Radončića koji je toliko visoko postavio lestvicu da bi je i Keljmendi teško preskočio. U stvari, kako je krenulo, u narednom sazivu Saveta ministara možemo da očekujemo kuma Mila Radišića, taman je iz zatvora, pa je red da se oporavlja u ministarskoj fotelji. Već je viđen za ministra unutarnjih dela. Za zdravlje bi mogao da se postara Buba Okoreli jerbo već zna oko marihuane i njenog blagotvornog dejstva. A za ministre saobraćaja i veza dušu su dali braća Ćulum. Em poznaju saobraćaj, mislim, sami su ga kršili, em imaju veze. Država sa njima može samo da bude na dobitku.

Dodik je, za razliku od kita Mobi Dika koji uništava sve na šta naiđe, krajnje konstruktivan. Suptilno podržava svaku retrogradnu kreaturu koja greškom istorije ispliva na površinu. On je poput Šešelja koji je, uzgred budi rečeno, Mobi Dik sa druge strane Drine. Elem, čim se pojavi kakva društvena štetočina, preispoljni lopov ili prevarant, budite sigurni da će podršu da mu pruže ova dva Mobi kita, pardon, Dika. Ako im se može šta priznati kao talenat, to je da prepoznaju sve što je nazadno i nehumano i da baš tome daju podršku. Mobi DoDik je ove nedelje odlučio da leđima podupre Trampa koji se sa opozivom suočava. Proročki je rekao da će patriote da jašu, a da će globalisti da sjašu. Kako su krenuli, ne zna se hoće li iko, pa čak i sama planeta, preživeti jahanje ovih patriota.

Ako je za planetu izazov Tramp i njemu slični, za RS je pravo iskušenje Demos i drugi Stevandići Čubriloviću nalik. Oni su, naime, juče proslavili godinu dana postojanja pod sloganom “Rastemo!”. Rekli su da su za samo godinu dana uspeli da se rašire do svake ćelije društva što će reći da se brže šire i od galopirajućeg kancera. Sve je pobudilo i pažnju istraživača koji će, kako čujemo, krenuti put RS i Demosa da ispituju ovaj društveni fenomen.

Na kraju, kad se sve sabere, logična je sluđenost grešnog građanina pomešanim porukama kojima ga bombarduju. Dok milion skupljaju za lečenje dece, deset puta toliko, preko javnih nabavki, stavljaju u svoje džepove. Dok poručuju ostajte ovde, policija na malim ekranima trenira strogoću. Pristojni građani se privode, dok se kriminalci slobodno šetaju i bahate. Najavljuju mizerne otpremnine i stezanje kaiša dok nabavljaju limuzine i helikoptere. Javni servis direktno prenosi otvaranje deonice od 17 kilometara auto puta u susednoj državi kojom će neko proći, a možda i neće. Jerbo, putevi većine koja se ovde oseća nemoćno i osujećeno, ne vode preko Srbije, nego preko Hrvatske i dalje na zapad.

U ovom akvarijumu će ostati nasukani Mobi DoDik kao suvereni kit i njegove pokorne sluge koje nisu uspele da pobegnu. Ako ste se pitali gde je beznogi kapetan Ahab, on je zapalio preko grane.

U stvarnom svetu njegovu upornost u zlu je porazila spoznaja da Mobi DoDika sa satrapima može da pobedi samo ako bez osvrtanja ode daleko.

Close