Svi optuženi proglašeni krivim za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Svi optuženi proglašeni krivim za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Viši sud u Podgorici izrekao je prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine. Svi optuženi su proglašeni krivim. Bratislav Dikić osuđen na osam godina zatvora, Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet, prenosi N1

Foto: N1

"Svaki član kriminalne organizacije je imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno", istakla je sutkinja Suzana Mugoša.

Dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivično djelo terorizam u pokušaju i organizovanje kriminalne grupe.

Bratislav Dikić je osuđen na osam godina zatvora za pomoć u pokušaju terorizma i stvaranje kriminalne organizacije, a Predrag Bogićević za isto krivično djelo na sedam godina.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i Nemanja Ristić, koji je osuđen na sedam godina zatvora, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po dana zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu zatvora.

Krivim su proglašeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su osuđeni na po pet godina zatvora za organizovanje kriminalne grupe, kao i vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović koji je osuđen na godinu i po dana zatvora.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Grupa ruskih i srpskih državljana, zajedno sa liderima DF, teretila se da je uoči izbora planirala hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, a sve da bi spriječili da Crna Gora uđe u NATO.

Kao organizatori označeni su Šišmakov i Popov, za koje tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obavještajne službe i kojima je suđeno u odsustvu. Za razliku od Rusa, opozicionari se nisu teretili za terorizam, već za kriminalno organizovanje.

Close