Tomić i njegov Prvi maj nakon što je 'tamo neko' odlučio da je tehnološki višak

Tomić i njegov Prvi maj nakon što je ‘tamo neko’ odlučio da je tehnološki višak

Ako 16. mart uzmemo kao početak masovnih otpuštanja zbog izdatih naredbi o zatvaranju velikog broja biznisa, dolazimo do podatka da je u periodu pandemije u Federaciji BiH bez posla ostalo 24.479 osoba, priključi li se tome i broj od preko 2,5 hiljada otpuštenih radnika u RS-u, stanje nije ni malo slavljeničko. 

sladjan-tomic

Prvi maj težak i neizvjestan. Dočekujemo ga u jednoj nenormalnoj situaciji, kada smo svi zabrinuti za naše zdravlje i radna mjesta. Brine nas šta će biti dan poslije, kada ovo sve prođe.

Slađan Tomić, kolega novinar, jedan je od onih koji je poslan na Zavod za zapošljavanje. Nakon prvog šoka, danas 1. maja priča za Patriju o svojim osjećajima i očekivanjima.

Moja osjećanja se kreću od razočarenja i izdaje od strane novoimenovanog menadžmenta koji je mjesecima ranije bio ponosan na moj rad, na učinkovitost, ekspeditivnost, rad na svim platformama do osjećaja slobode. Ovo je prvi Prvi maj u posljednjih pola decenije koji mogu slaviti i na koji ne moram raditi. Prethodnih godina propuštao sam ta okupljanja sa prijateljima jer uvijek je bilo starijih kolega kojima više dolikuje da budu slobodni na Prvi maj“, kaže Tomić.

No, na svu sreću Tomić je izreku „u svakom zlu neko dobro“ osjetio na vlastitoj koži.

Iako sam zvanično nezaposlen, posla ima. Osjećam se korisnije nego ikada. Nakon što je tamo neko odlučio da sam tehnološki višak, dobio sam ponude za honorarni i povremeni angažman sa osam adresa. Neke ponude su prihvatljive, neke ne, ali bitno je da ponuda ima – pa makar one ne bile ekvivalent prošlom radnom angažmanu. Novinar je radnik, i kao što rekoše nedavno u jednoj TV emisiji novinari u BiH nisu nista više od radnika u fabrici jer ih zakon ne prepoznaje“, dodaje Tomić.

Govori i da su radnici u BiH pa i novinari ostavljeni od društva, isključeni iz svih pregovora vlasti, sindikalno neorganizirani i ugroženi.

Bez previše patetike, nije nama loše koliko smo mi apatični i tolerantni dok nam usput kradu prava“, dodao je Tomić.

Close