Traju problemi u Narodnoj biblioteci u Gacku

Traju problemi u Narodnoj biblioteci u Gacku

Mesecima vri u donedavno mirnoj ustanovi kulture sa nekolicinom zaposlenih. Rešenje je u rukama resornog ministarstva koje, boljku čiji je vinovnik, istim lekom leči. Za to vreme, radnici su četvrti mesec bez plate.

Narodna biblioteka Gacko

“Kad nije iz prvog, možda upali iz drugog puta” bila je izgleda ideja vodilja nadležnih u Ministarstvu prosvete i kulture RS prilikom razmatranja problema Narodne biblioteke u Gacku.

Tako je rešenjem od 3. juna koje je potpisala ministarka Natalija Trivić, zbog isteka mandata, razrešena v.d. direktora Maja Beštić. Koji minut kasnije ministarka je donela novo rešenje kojim je za v.d. ponovo imenovala Maju Beštić.

Kako u rešenju stoji, imenovanje je do okončanja konkursne procedure, a najduže na dva meseca. Budući da konkurs još nije raspisan, a imajući na umu da je prethodno imenovanje Beštićeve bilo sredinom januara, možemo očekivati da će ovaj v.d. status potrajati.

S obzirom na dosadašnju ekspeditivnost ministarstva, osnovan je strah da će potrajati i blokada Narodne biblioteke koju na svojoj koži najviše osećaju radnici. Oni su poslednju, januarsku platu, primili krajem februara.

Problem je, kao što smo pisali, nastao kada je ministarstvo, nakon isteka mandata prethodne, imenovalo v.d. direktora kršeći procedure. Bivša direktorica je pokrenula upravni spor, primopredaja dužnosti praktično nije obavljena, a ustanova stavljena u pat poziciju.

Ministarstvo, a i sam Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti je osnivača, u ovom slučaju SO Gacko, ostavio po strani kada su imenovanja rukovodilaca ustanova finansiranih iz republičkog budžeta u pitanju.

Inspekcija je u svojim nalazima kao najvećeg krivca označila Ministarstvo koje je, da li je suvišno podsećati, imalo čudno objašnjenje za kadrovsko rešenje. U odgovoru koji su nam dostavili stoji da je imenovanje Maje Beštić u skladu sa Zakonom o imenovanjima za koja nisu propisani određeni kriterijumi.

A kad ste bez kriterijuma, komplikacije ne samo da su moguće, one su izvesne.

Close