Trebinjac duguje preko 58.000 maraka za saobraćajne prekršaje

Trebinjac duguje preko 58.000 maraka za saobraćajne prekršaje

Vozač iz Trebinja, inicijala M. N, neslavni je rekorder u Republici Srpskoj u izbjegavanju plaćanja kazni za saobraćajne prekršaje. Njegov dug gomilan je godinama, a sada iznosi čak 58.326 maraka. Pitanje naplate ovakvih kazni povlači se odavno, jer država nema mehanizme da naplati dug, niti da spriječi problematične vozače da ponovo sjednu za volan.

Ilustracija

Prema podacima koje je “Direkt” dobio iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BIH), ni vozači iz drugih istočnohercegovačkih opština ne mogu se pohvaliti urednim plaćanjem kazni za prekršaje koje su počinili. Tako pet vozača iz Bileće, Nevesinja, Gacka, Berkovića i Ljubinja državi duguje ukupno 36.313 maraka.

Među njima prednjači Gačanin čiji je dug 15.185 maraka. Na ovoj ljestvici iza njega je Bilećanin sa dugom od 9.451 marku, zatim Nevesinjac sa 5.807 maraka duga, te Ljubinjac koji duguje 5.050 maraka. Najmanji dug ima vozač sa Berkovića – 820 maraka.

Kako su nam kazali u IDDEEA-i, policija najčešće kažnjava vozače zbog toga što se oni ili njihov suvozač ne vežu sigurnosnim pojasom. U MUP-u RS dodaju da su česti razlozi za kažnjavanje i prekoračenje brzine kretanja, vožnja u alkoholisanom stanju, te neposjedovanje zakonom obavezne opreme za vozilo.

Država nemoćna pred opasnim vozačima?

Vozači sa ovoliko nagomilanih kazni, evidentno je, opasni su i po sebe i po druge učesnike u saobraćaju. Ipak, država godinama ne nalazi način da ih skloni sa puteva.

Ukoliko vozač u roku od godinu dana ne plati kaznu, Poreska uprava RS dužna je da izvrši prinudnu naplatu.

- Tako u postupku prinudne naplate preduzimamo nekoliko mjera koje su nam na raspolaganju, a to su blokada žiro-računa, obustave na ličnim primanjima obveznika, pljenidba gotovine, zatim pljenidba pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreskog obveznika, kao i upis hipoteka na nepokretnom imovinom. Najčešća i najefikasnija preduzeta mjera u postupku prinudne naplate ovih kazni je obustava na ličnim primanjima obveznika – kažu za “Direkt” iz Poreske uprave RS.

No, problem sa nagomilanim dugom zbog neplaćenih kazni nastao je upravo zbog vozača koji nemaju lična primanja, svoje vozilo, niti imovinu, pa Poreska uprava nema odakle da im naplati potraživanja. Iz MUP-a RS kažu da je posljednji potez institucija u ovom slučaju zatvorska kazna za vozače.

- Kažnjenom koji ne plati novčanu kaznu u utvrđenom roku, koja nije naplaćena prinudnim putem, ta novčana kazna se bez odgađanja, a po isteku tri godine od dana kada su prekršajni nalog ili rješenje o prekršaju postali konačni, odnosno pravosnažni zamjenjuju kaznom zatvora. Za počinioca koji nema prebivalište ili stalni boravak u Republici Srpskoj odnosno BiH, a koji nije uplatio novčanu kaznu neposredno nakon donošenja rješenja, novčana kazna se odmah zamjenjuje kaznom zatvora – navode za “Direkt” iz MUP-a RS.

Ako bi rekordni dug Trebinjca sud sada preinačio u zatvorsku kaznu, on bi morao da provede u zatvoru više od tri godine. Međutim, nijednom od vozača u istočnoj Hercegovini do sada kazna nije preinačena u zatvor, a dugovanja konstantno rastu. Tako je prošle godine najveći pojedinačni dug vozača iz Trebinja bio 25.230 maraka, a sada je uvećan više nego duplo.

Ne pomažu ni kazneni bodovi

Kako navode iz MUP-a RS, za najteže prekršaje u saobraćaju, pored novčanih kazni, predviđeno je i određivanje kaznenih bodova, a za određene prekršaje određuje se jedan ili dva kaznena boda, u zavisnosti od težine prekršaja.

- Vozaču kojem je u roku od jedne godine zbog učinjenih prekršaja određeno najmanje sedam kaznenih bodova nadležni organ kod kojeg se vodi u evidenciji pozvaće ga na predavanje o posljedicama koje proizilaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa. Vozaču kojem je u roku od jedne godine zbog učinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja određeno najmanje 10 kaznenih bodova biće oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 30 dana i biće upućen na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa. Kazneni bodovi mogu se odrediti za vozače koji su u vrijeme činjenja prekršaja posjedovali vozačku dozvolu izdatu u BiH – kazali su iz MUP-a RS za naš portal.

No, ni ovo nije rješenje za eliminisanje problematičnih vozača iz saobraćaja, jer oni se ne libe da voze neregistrovana ili tuđa vozila, a ne ustručavaju se ni da za volan sjednu bez dozvole.

Ukupna dugovanja vozača zbog prekršaja u saobraćaju u Srpskoj dostigla su skoro 20,4 miliona maraka. Dok za napravljene dugove ne počnu dobijati zatvorske kazne, država im neće moći stati u kraj. Novac od kazni nikada neće moći da naplati, ali barem će učesnici u saobraćaju biti bezbjedniji.

Close