Trebinje, Bileća i Nevesinje kandidovaće devet projekata za donaciju Vlade Srbije

Trebinje, Bileća i Nevesinje kandidovaće devet projekata za donaciju Vlade Srbije

Grad Trebinje će prema Vladi Srbije kandidovati dva projakta, a kako je Srni rekao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, Gradska uprava očekuje da će Srbija donirati opremu za Agrarni fond i pomoći u uređenju poslovne zone “Volujac” u ovom gradu i da će na taj način biti nastavljeno zajedničko realizovanje aktivnosti koje pomažu razvoju Trebinja i Republike Srpske.

Ilustracija

Ćurić je istakao da bi se donacijom neophodne opreme za Agrarni fond značajno pomogao sve veći broj poljoprivrednika na području Trebinju, a podrazumijevala bi kupovinu 70 različitih mašina, rasadnika, 30 profesionalnih plastenika i pokretne hladnjače.  On je istakao da projekat koji će konkurisati prema Vladi Srbije prilikom raspodjele novih oko 18 miliona KM za donacije lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, u sebi sadrži i izgradnju farmi za muzne krave, kupovinu opreme za pakovanje kabastih i prerađenih proizvoda, te formiranje laboratorije za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane. Prema njegovim riječima, vrijednost ovog projekta je oko 500.000 evra. Ćurić je rekao da će grad Trebinje konkurisati i sa projektom uređenja poslovne zone “Volujac”, čime bi se potencijalnim investitorima omogućili još bolji uslovi za otvaranje proizvodnih pogona.

Bileća kandiduje pet projekata

Prioritetni projekat koji će opština Bileća kandidovati za donaciju Vlade Srbije lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj jeste nabavka cisterne za fekalije koja bi funkcionisala u okviru preduzeća „Prečistač otpadnih voda“ u Bileći, rekao je Srni menadžer ove opštine Mihajlo Vujović. Prema njegovim riječima, vrijednost ovog projekta je oko 100.000 KM.

Pored toga, Bileća će kandidovati projekat izgradnje legat kuće bilećkim oskarovcima Karlu Maldenu i Dušanu Vukotiću, a vrijednost tog projekta bi, prema Vujovićevim riječima, bila maksimalno 300.000 KM.

Treći projekat je renoviranje Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović", za šta im je potrebno oko 450.000 maraka.

Ispitivanje nalazišta kamena u okolini Bileće i alternativnog izvora vodosnabdijevanja na planini Baba još su dva projekta sa kojima će Bileća konkurisati za donaciju Vlade Srbije. Procjenjuje se da bi za ove projekte ispitivanja bilo potrebno po 200.000 KM.

Nevesinju prioritetna dva projekta

Nаčelnik opštine Nevesinje Milenko Avdаlović rekаo Srni dа će kаndidovаti dvа projektа zа finаnsirаnje donаtorskim sredstvimа Vlаde Srbije u sklopu pomoći lokаlnim zаjednicаmа u Republici Srpskoj.

"Imаmo zаvršen projekаt zа izgrаdnju ulicа u bivšem vojnom logoru gdje je počelа grаdnjа nove četvrti. Tаmo je izgrаđen veliki tržni centаr, u toku je grаdnjа stаmbene zgrаde i nа toj lokаciji biće otvorenа potpuno novа stаmbeno-poslovnа zonа. Počelа je izgrаdnjа Ulice 9. jаnuаrа kojа će biti povezаnа sа ulicom kojа vodi kа kružnom toku – izjаvio je Avdаlović Srni.

Premа njegovim riječimа, sа tom ulicom biće povezаn niz mаnjih ulicа zа čiju izgrаdnju je neophodno oko milion mаrаkа, dok će grаdnjа Ulice 9. jаnuаrа koštаti oko 400.000 evrа.

Avdаlović kаže dа se drugi projekаt odnosi nа energetsku efikаsnost stаrog domа vojske.

 U toj zgrаdi su smještene Muzičkа školа, Bibliotekа i Grаdskа gаlerijа. Tаj projekаt, čijа je izrаdа u toku, vrijedаn je između 200.000 i 300.000 mаrаkа – nаpomenuo je Avdаlović.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković nedavno je najavio sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske i predstavnika nekoliko opština iz FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom sa visokim zvaničnicima Srpske i Srbije.

Na sastanku, koji će biti održan početkom maja, trebalo bi da bude riječi o realizaciji dosadašnjih i daljoj saradnji na realizaciji budućih projekata za koje će Vlada Srbije u ovoj godini izdvojiti 9,3 miliona evra.

Close