Trebinje - Bolnica se gradi, ali traje i pravna borba protiv uzurpacije zemljišta

Trebinje – Bolnica se gradi, ali traje i pravna borba protiv uzurpacije zemljišta

Iako radovi na novoj bolnici u Trebinju teku planiranom dinamikom, iz "Pokreta za restituciju" kažu da od svoje borbe neće odustati dok se ne zaustavi gradnja na poljoprivrednom zemljištu.

Srbo Škero

"Borićemo se pravnim putem", poruka je članova trebinjskog "Pokreta za restituciju".

"Radi se o imovini mojih predaka koji su 200 godina bili u Pridvorcima i ja neću da gledam sada kako se neko bogati na njoj", jasan je Srbo Škero, član trebinjskog "Pokreta za restituciju".

On pojašnjava da želi samo da se ispoštuje ono što predviđa zakon.

"Prošle sedmice smo podnijeli tužbu protiv Republičke uprave za geodetsko pravne odnose, jer su protivzakonito prebacili vlasništvo sa države na Republiku Srpsku. Tužićemo ih za kršenje zakona. Katastar nije nadležan da mijenja vlasničku strukturu državne imovine", rekao je za "Direkt" Škero.

Škero: "Najbitnije je da Ustavni sud BiH poništi sporno rješenje"

Iz pomenutog pokreta smatraju da se u ovom dijelu grada planira još poljoprivrednog zemljišta pretvoriti u građevinsko, da bi, kako kažu, privrednici bliski vlastima tu gradili zgrade i hotele. Kažu, gradnja bolnice je tu samo prvi korak.

"Najbitnije nam je da na Ustavnom sudu poništimo rješenje koje su donijeli protivzakonito iz katastra. S tim ćemo spasiti okolinu bolnice da im ne damo dalje da se šire, da ih makar tu stopiramo", navodi Škero.

On pojašnjava da nisu uspjeli da taj postupak ide po hitnoj proceduri.

"Planski su poslali zamjenika Ustavnog Suda BiH na bolovanje, kako Veliko vijeće Ustavnog suda, zbog nepopunjenog sastava, ne može da radi po hitnom postupku", smatra Škero i dodaje da su "pušteni niz vodu" i čekaju kada će doći predmet pred Ustavni sud.

Podsjećamo, nova bolnica u Trebinju gradi se u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove, po principu ključ u ruke, iznosi 128.500.000 KM sa PDV-om.

Inače, kako je Vukota Pušara rekao, očekuju da se grubi građevinski radovi završe do kraja februara naredne godine.

Naša ekipa je juče posjetila gradilište nove bolnice, pogledajte kako ono sada izgleda.

Close