Trebinje i Kalesija dobili agrometeorološke stanice

Trebinje i Kalesija dobili agrometeorološke stanice

Hidrometeorološki zavodi u Bosni i Hercegovini su dobili opremu za agrometeorološka osmatranja. U pitanju je deset najsavremenijih, automatskih agrometeoroloških sistema, koji su dio su japanske grant pomoći BiH u vrijednosti od 1,3 miliona KM.

Agrometeorološka stanica u Kalesiji

Pišu: Radio Feral – Kalesija/Direkt-portal – Trebinje

Agrometeorološke stanice su instalirane na deset lokacija, pet u Federaciji BiH i pet u Republici Srpskoj. Među opštinama koje su imale privilegiju da dobiju automatske agrometeorološke stanice su Kalesija (FBiH) i Trebinje (RS).

Prema riječima Nijaza Hamidovića, uposlenika Civilne zaštite općine Kalesija, koji se već duži niz godina bavi prikupljanjem i obradom podataka, prednost ovih stanica, u odnosu na klasične, je što se obezbjeđuju podaci u realnom vremenu, za unaprijed programirano vrijeme, ali i u urgentnim situacijama.

Dodaje da stanica otvara mogućnost i za ekonomski razvoj lokalne zajednice, posebno u pogledu proizvodnje organske hrane.

Uz pomoć agrometeorološke stanice mi imamo mogućnost da dobijemo podatke o zagađenosti zraka i kvalitetu zemljišta. Bilo koji potencijalni investitor, koji se želi baviti proizvodnjom organske hrane, može dobiti relevantne podatke o kvalitetu zraka i zemljišta na ovom području. Imajući u vidu da Kalesija ima veliki potencijal za proizvodnju ekološke hrane, budući investitori, uz podatke sa naše stance, mogu bez problema certificirati proizvode”, potcrtava Hamidović.

Krajem jula prošle godine u funkciju je stavljena automatska agrometeorološka stanica u Trebinju.

Podaci koji se prikupljaju na ovaj način se šalju na server Hidrometeorološkog zavoda RS, a koristi od njih imaju ne samo meteorolozi nego i poljoprivrednici ističe Dejan Supić, diplomirani inženjer poljoprivrede i master meteorologije koji skoro dvije decenije radi u RHMZ RS..

Prilikom instaliranja opreme poljoprivrednicima na tom području je omogućen pristup podacima putem interneta“, objašnjava Supić i dodaje da se radi o veoma kvalitetnim stanicama. Stanice, između ostalog,  mjere temperaturu i vlažnost zemljišta na dubinama od 10, 20 i 30 cm, vlažnost lista, vlažnost i temperaturu vazduha na 2 metra visine, količinu padavina, insolaciju, smjer i brzinu vjetra.

Prvu fazu rada su obilježili problemi tehničke prirode. Dolazilo je prekida u slanju podataka na server zbog nekompatibilnosti, da kažemo, japanskog softvera i evropskog modema, ali mislim da smo to prevazišli. Za sada podatke koristimo mi u Zavodu, kao i poljoprivrednici. Nastojimo da u skorije vrijeme svi ovi podaci budu dostupni široj javnosti putem sajta RHMZ RS“.

Supić ističe da bi u narednom mjesecu trebala biti instalirana stanica u Ljubinju, kao i da je u planu realizacija projekta kojim bi se u sistem uvezale sve mjerne stanice u RS od čega bi korist prvenstveno imali meteorolozi i poljoprivrednici.

Cio tekst možete pročitati na sajtu Priče sa Granice.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina ResilienceInitiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Close