Trebinje: Na humanost odgovorili humanošću (VIDEO)

Trebinje: Na humanost odgovorili humanošću (VIDEO)

Uključenost osoba sa invaliditetom u društveni život zajednice traži njenu otvorenost - spremnost da razumije, prihvati i pomogne. U znak zahvalnosti za podršku i pomoć, ali i sa idejom da i sami pomognu, članovi Udruženja roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja organizovali su akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

ddk trebinje

Na humanost odgovorili humanošću (Foto: Direkt)

U ovoj akciji je prikupljeno 19 doza krvi.

Direktorka Udruženja Vesna Miljanović navodi da je u pitanju prva akcija ovog udruženja, ali da u planu imaju da ona postane tradicionalna. Ova akcija samo je jedna u nizu aktivnosti koje Udruženje "Sunce nam je zajedničko" sprovodi.

“Preko trideset učesnika je iskazalo dobru volju da da krv. Udruženje ovim želi da pokaže da je lijepo nekome pomoći, jer mi roditeji djece sa smetnjama u razvoju naročito to dobro razumijemo”, rekla je Miljanović.

vesna miljanovic

Vesna Miljanović (Foto: Direkt)

Akciji su se odazvali roditelji, braća i sestre djece sa smetnjama u razvoju, te sručni radnici Udruženja. Jedna od njih je i defektolog Olgica Rudakijević, koja je članica Udruženja od njegovog osnivanja.

„Ovo je divan gest i divna ideja. Mislim da ovo treba da zaživi. To je nešto najhumanije. Ja sam i prije ovoga dobrovoljni davalc krvi. Danas sam uključila i muža da bude dobrovoljni davalac krvi“, navela je Rudakijević.

VIDEO

Iako je do sada krv darovao preko 50 puta, ova akcija posebno je značajna za Mijata Šarovića, oca djeteta sa poteškoćama u razvoju.

„Želim da istaknem specifičnost ovoga davanja, jer smo se mi roditelji ovdje okupili, a mi najbolje znamo šta je humanost i šta znači obezbijediti određenu podršku. Dio naših roditelja i sami imaju neke određene zdravstvene probleme, ali su sigurno mnogo radosni. Oni koji nisu bili tu ili nisu mogli da daju krv bili su razočarani“, rekao je Šarović.

mijat sarovic

Mijat Šarović (Foto: Direkt)

Ponosni na svoju prvu akciju darivanja krvi, u Udruženju s pravom mogu da konstatuju da su na humanost i višegodišnju solidarnost zajednice odgovorili humanošću.

Close