Treće leto turnira “Stara Hercegovina”: Šah je za njih više od igre

Treće leto turnira “Stara Hercegovina”: Šah je za njih više od igre

Kako bi popularizovali šah i približili ga deci i omladini, šahovski entuzijasti iz pet hercegovačkih opština su pre tri godine pokrenuli regionalni turnir koji je osim juga Hercegovine obuhvatio i pogranične opštine Crne Gore. Korona je u toj nameri donekle pomrsila planove, ali se nadaju da će vreme koje dolazi šahu u Hercegovini doneti mesto koje mu pripada.

sah-turnir-stara-hercegovina

Šah kao igra, naučno je dokazano, pospešuje kognitivne sposobnosti, ali i socijalnu inteligenciju”, ističe Velimir Remetić, šahovski trener iz Trebinja i pokretač turnira. 

“U ovom momentu okupljamo sve opštine istočne hrecegovine osim Berkovića, ali nastojimo da i tamo formiramo sekciju. Mogu da kažem da smo nakon tri godine i dalje na početku, ali i sa tim početnim entuzijazmom”, uz osmeh objašnjava. 

Dodaje da mu veliko iskustvo, između ostalog i 12 godina rada kao trener u Bazelu, u Švajcarskoj daje za pravo da oceni da su naša deca izuzetno talentovana za “kraljevsku igru” koja je za njih više od sporta.

velimir-remetic

Velimir Remetić, šahovski trener iz Trebinja i pokretač turnira

Zato mu je stalo da šah u regiji pozicionira na mesto koje mu po prirodi stvari pripada. A da bi se to desilo neophodan je sistemski pristup koji počinje radom u školama. Za sada, ističe Remetić, to nedostaje.

Ovo je ipak samo improvizacija. Kao takva, ona funkcioniše. Ali za pravi razvoj, neophodno je mnogo više”.

Želja mu je da se u budućnosti Hercegovina dobije svoje velemajstore i internacionalne majstore. Ali i ova inicijativa je dovela do razvoja šaha nakon perioda stagnacije.

Anđelko Nikitović iz ŠK “Mladost” Gacko kaže da se na turniru “Stara Hercegovina” takmiči oko 40-toro dece uzrasta do 18 godina iz cele regije Istočne Hercegovine.

andjelko-nikitovic

Ključna je ljubav prema igri- Anđelko Nikitović

Igra se po švajcarskom sistemu, sedam kola. Svaki put je u drugoj opštini. Proteklih godina smo na kraju organizovali turnire sa šahistima iz Mostara i Širokog Brijega, nastojaćemo da i ovaj put upriličimo tako nešto”, ističe Nikitović.

Osnovni preduslovi za dobrog budućeg šahistu su talenat i ljubav prema samoj igri. Turniri su tu da se deca druže i napreduju, zato su tako bitni”, naglašava Nikitović i dodaje da su proteklih godina za mlade šahiste organizovali kampove u Trebinju koje su držali velemajstori. Korona je to prekinula, ali u narednom periodu planiraju da obnove tu praksu.

Mada igra šah intenzivno tek dva meseca, Petar Mandić je došao da se okuša na turniru. Iako se ne nada značajnim rezultatima, kaže da mu je najvažnije da se druži i nešto da nauči. Toliko dugo šah igra i Dragana Radić iz Ljubinja. Kaže da joj je šah omiljena igra. Nema tremu, a saigrače uglavnom poznaje. Kaže da joj je najvažnije da se okuša sa vršnjacima i da se ne ljuti kad izgubi jer je šah samo igra. A kao takva, treba da bude zabavna.

Close