Trninić sestrića zaposlio u Ministarstvo 1. juna

Trninić sestrića zaposlio u Ministarstvo 1. juna

Sestrić Neđa Trninića, ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, Aleksandar Jelisić zaposlen je u Ministarstvu saobraćaja i veza RS od 1. juna 2019. godine, od kada je prijavljen i na obavezne vidove osiguranja, potvrđeno je za Capital iz više institucija Srpske.

Neđo Trninić (FOTO: Direkt)

Podsjećamo, Capital je objavio 9. jula da ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić vjeruje samo bliskim rođacima, pa je za svog savjetnika uzeo sestrića Aleksandra Jelisića, a nakon što je prethodno na raznim pozicijama zaposlio troje drugih rođaka.

Trninić nije demantovao naše navode, a iz Ministarstva saobraćaja i veza RS ne žele da odgovore na pitanja koliko osoba radi u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, a da su u srodstvu s ministrom Neđom Trninićem, kada su te osobe zaposlene i na koje pozicije/radna mjesta?

Trninić je danas u Trebinju na pitanje portala “Direkt” koliko savjetnika ima i da li je među njima njegov sestrić, rekao: “Po sistematizaciji imam pravo na dva savjetnika. Jednog savjetnika imam godinu dana, zapravo od jesenas. Drugo mjesto mi nije popunjeno i nije tačno da mi je sestrić savjetnik”.

Međutim, Trninić nije pojasnio da li mu je sestrić bio savjetnik prije deset dana kada smo to objavili i da li ga je nakon toga prebacio na drugo radno mjesto u Ministarstvu.

„Jelisić još nije primio prvu platu, koja se u ministarstvima isplaćuje oko 21. i 22. u mjesecu, pa će tek biti poznato za koji posao će primiti platu, ali je zaposlen i prijavljen za zdravstveno, penziono i druge vidove obaveznog osiguranja i oporezivanja od 1. juna ove godine“, potvrdili su izvori CAPITAL-a iz institucija Srpske.

Pozivamo ministra Trninića da javno odgovori na pitanja CAPITAL-a koliko osoba radi u Ministarstvu saobraćaja i veza, a da su u srodstvu s njim, kada su te osobe zaposlene i na koje pozicije/radna mjesta?

Podsjećamo, Trninićev sestrić Aleksandar Jelisić je u Ministarstvu počeo da radi prije manje od mjesec dana i to kao Trninićev savjetnik, a na to mjesto došao iz servisa za računare „Panta Rei“ u Bijeljini.

Prema izvoru CAPITAL-a, Trninić je prije tri godine tražio da Jelisić sa srednjom stručnom spremom bude zaposlen u „Elektro – Bijeljinu“.

Međutim, nakon što mu to nije udovoljeno, a nakon što je obnovio mandat na mjestu ministra, Trninić je sestrića odlučio postaviti za savjetnika. U međuvremenu je Jelisić završio fakultet informatičkog smjera.

Na sajtu Ministarstva, u rubrici “savjetnici” niko nije naveden.

Nepotizam nije novina za Trninića jer je i ranije zapošljavao rodbinu u Ministarstvo, pa je tako, kada je postao ministar u prošlom mandatu, na mjesto sekretarice zaposlio Jelenu Trninić Popović kojoj je ministar nerođeni stric.

Nedugo zatim, nju je prebacio u odjeljenje za finansije i računovodstvo. Po Trninićevom zahtjevu, brat Jelene Trninić je zaposlen u preduzeću „Autoputevi RS“ u centru za nadzor saobraćaja u Doboju.

Nakon što je Trninićeva prebačena u računovodstvo, za novu sekretaricu postavljena je Snježana Došen kojoj je Trninić istovremeno i ujak i stric.

Nezvanično, Trninić je nedavno Snježaninog muža Zorana Došena želio da zaposli u „Autoputevima RS“, ali mu to nije pošlo za rukom.

Brat Snježane Došen je zaposlen u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA). U Savjetu ove Agencije, koji odlučuje o finansijskom planu i unutrašnoj organizaciji radnih mjesta, član je Dragana Beslać, član DNS-a, stranke iz koje je i ministar Trninić.

 

Close