Trpeze ljubavi u godini izbora

Trpeze ljubavi u godini izbora

Drugu martovsku sedmicu su obeležile partijske proslave dana žena na kojima su glavne zvezde bili muškarci.

I, kao što nas je podsetio suptilni Zoran Đorđević, ministar u Vladi Srbije, još je Dučić (a u njegov sud se ne sumnja, pogotovo ako je mizogin) rekao da žene preferiraju da ih volite. Poštovanje, njima sirotama, nije potrebno. Bio je to rezon i partijske (para)elite, pa je za žene priredila trpeze ljubavi u godini izbora.

Centralna proslava 8. marta za SNSD žene je održana nadomak Trebinja, u svadbenom salonu gde je (kako tradicija nalaže, a slogan potvrđuje) pala i zakletva na večnu vernost. Da li se u svemu otišlo korak dalje i da li je došlo do stajanja na ludi kamen, nemamo informaciju budući da ovakve partijske terevenke smatramo neprikladnim, te ih zaobilazimo u širokom luku. Ako je osim zaruka, došlo i do venčanja, verujemo da je sve bilo u skladu sa zakonom, jerbo u ovom kutku na kraju sveta, bez gensek Luke ni jedno venčanje više nije validno.

SDS je svoje proslave organizovao po gradovima, ali uz istu ikonografiju. Zvezde večeri su bili muškarci, jelo se, igralo i pevalo kao da sutra ne postoji (da se poslužimo jednim stihom novokomponovanog hita). Na mestu predviđenom za ikebanu, mladence i kumove, ovom prilikom seli su partjski drugovi. Preletanje bivšeg stranačkog kolege Bojića utapali su u muzici i vinu.

Ubedljivo najveću suptilnost pokazao je DNS. Njihove stranačke druuge, kao što je red, ostale su kod kuće. Oni su izgleda više u fazonu Aleksandra Vučića koji je svojevremeno izjavio o svojoj supruzi (koju je, u međuvremenu, zamenio mlađom): "Ženu mnogo volim i ni za šta na svetu ne bih je menjao. Naprosto je obožavam... Nikada me ne pita gde idem i kada se vraćam. A ona ne ide nigde bez svoje dece i bez muža. S drugaricama u kafić izlazi kada ocenim da je u pitanju neki prikladan datum".

A na žene Banjaluke na njihov dan mislila je nova toplana. Oni su, pretpostavljamo, u nastojanju da se zbliže, sugrađane ostavili bez grejanja. Pod jorganom su se zajedno, hteli-ne hteli, našli i oni koji nisu odavno.

Mnogima, ipak, nije do slavlja. Oni kojima ovi prizori ne daju prostora za optimizam napuštaju Srpsku ili planiraju da je napuste. Kroz Slovenački konzulat nedeljno prođe 500 ljudi. Austrija, Nemačka, Slovačka, Poljska, više se ne bira. Samo da je otići odavde. Do sledeće godine mesta na proslavama 8. marta biće i za one koje su ovaj put ostale ispod crte.

Close