Tužilaštvo BiH: Tegeltija saslušan kao svjedok, istraga protiv Pandže i Aleševića

Tužilaštvo BiH: Tegeltija saslušan kao svjedok, istraga protiv Pandže i Aleševića

Tužilaštvo BiH oglasilo se danas saopćenjem za javnost vezano za snimak koji je objavljen 21. maja na portalu Žurnal na kojem se vidi i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija koji sa privrednikom Nerminom Aleševićem razgovara o njegovom predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu KS. Također na snimku se vidi i kako Alešević predaje 2.000 KM inspektoru SIPA-e Marku Pandži koji je i dogovorio susret sa Tegeltijom.  

"S obzirom da je javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, dana 21.05.2019. godine, a koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzročio veliko interesiranje javnosti, Tužiteljstvo BiH je žurno poduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima. U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZ BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZ RS", navode iz Tužilaštva BiH, a prenosi agencija Patria.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTV BiH Milan Tegeltija.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nastavlja postupak istrage, i u istom predmetu će nakon donošenja tužiteljske odluke, javnost biti informirana.

"Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme, prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV BiH, Tužiteljstva BiH odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa, da je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sustava. Također, naglašavamo da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Close