TUŽILAŠTVO TAPKA U MRAKU, MUP RS ĆUTI - Čija je droga pronađena u RiTE Gacko

TUŽILAŠTVO TAPKA U MRAKU, MUP RS ĆUTI – Čija je droga pronađena u RiTE Gacko

Trebinjsko tužilaštvo i MUP Republike Srpske još nisu utvrdili poreklo kokaina i heroina koji su u julu prošle godine pronađeni u krugu preduzeća RiTE Gacko.

Piše: Nikola Morača / Srpskainfo

Mesecima nakon spektakularnog „otkrića” niko se zvanično ni ne oglašava oko ovog pitanja koje je pre gotovo godinu dana do temelja uzdrmalo bezbednosne strukture, jer je sporna droga pronađena dan nakon nakon što je u kotlovnicama pod budnim okom službenika Ministarstva bezbednosti BiH spaljeno 700 kilograma različitih vrsta droge. S obzirom na višemesečno ćutanje, red je bio barem ih podsetiti na slučaj.

U vezi s navedenim predmetom Okružno javno tužilaštvo u Trebinju donelo je naredbu o sprovođenju istrage, u okviru koje je zatražilo veštačenje pronađene opojne droge, a takođe je od MUP Republike Srpske zatražilo da izvrše potrebne provere u cilju utvrđivanja porekla pronađene opojne droge, kao i da saslušaju lica koja bi mogla dati informacije o predmetnom događaju. MUP Republike Srpske još nije dostavio tražene podatke. Tužilaštvo će nakon prikupljanja traženih podataka odlučiti o preduzimanju daljih mera i radnji o čemu će javnost biti upoznata – odgovorili su iz ovog tužilaštva.

S druge strane, odgovor iz MUP RS nismo ni dobili na ove okolnosti.

S obzirom na sve navedeno, samo su dva moguća razloga za ovakav način rada institucija koje masno plaćaju građani. Jedan je da je ova droga u startu bila podmetnuta zarad nekih viših, čitaj političkih, ciljeva, a drugi i mnogo strašniji je da Srpskom vlada narko kartel koji onemogućava da se istraga dovede do kraja.

Ukoliko se radi o prvom, odgovorne bi trebalo pohapsiti, a ukoliko je ipak, ovaj drugi razlog u pitanju, neka nam je bog na pomoći.

Podsetimo, u julu prošle godine, 24 časa nakon što je u kotlovnicama RiTE Gacko uništeno 700 kilograma narkotika pod budnim okom Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH, te Ministarstva bezbednosti BiH, u krugu preduzeća, pored jednog kontejnera, nakon anonimne dojave pronađeno je 346 grama kokaina, heroina i skanka.

Srpskainfo je odmah nakon pronalaska sporne droge ekskluzivno objavio zapisnik petočlane Komisije praćen sa više desetina fotografija.

Upozorili smo bezbednosne agencije da bi trebale provesti brzu i detaljnu istragu, kako bi se pre svega utvrdilo da li je pronađena droga zaista deo narkotika koji su uništavani u kotlovnicama RiTE ili se radilo o nekim drugim, podmetnutim narkoticima.

Prema ovim dokumentima, kompletnu akciju od utovara, transporta pa do konačnog spaljivanja 700 kilograma kokaina, heroina, amfetamina, marihuane, odnosno skanka u pećima RiTE Gacko pratila je petočlana Komisija Saveta ministara BiH, četvorica službenika SIPA, kao i pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA, te trojica radnika RiTE Gacko.

Prema dokumentaciji, narkotici su bili materijalni dokazi iz pravosnažnih presuda Suda BiH, Vrhovnog suda Federacije BiH, kantonalnih sudova u Sarajevu i Novom Travniku, te opštinskih sudova u Kaknju, Tešnju, Bugojnu, Velikoj Kladuši, Zenici, Kiseljaku, Cazinu i Bosanskoj Krupi.

Šokirani članovi Komisije Ministarstva bezbednosti BiH i SIPA su odmah negirali da je droga pronađena pored kontejnera deo narkotika koji su se uništavali u pećima.

Iz ovih institucija objasnili su odmah da je vrlo lako dokazati poreklo pronađene droge, jer je onu koja je pronađena trebalo poslati na veštačenje u FUP, koji je radio sva veštačenja droge koja je spaljena.

S druge strane, MUP RS je odmah izrazio sumnju da je pronađena droga deo one koja je trebala biti spaljena, pa su tako saslušavani članovi Komisije za uništavanje opojnih droga koja funkcioniše pri Ministarstvu bezbednosti BiH. I sve je stalo na tome, zavesa je spuštena, a slučaj zaboravljen.

Kako je neko saslušavan, a da prethodno nije ni utvrđeno da li se radilo o istim narkoticima, pitanje je za Ginisa.

MUP RS je nakon pronalaska droge saopštio da je policija došla do operativnih saznanja da se u krugu preduzeća RiTE Gacko nalazi određena količina nakrotičkih sredstava.

Službenici MUP RS utvrdili su da su pripadnici Ministarstva bezbednosti BiH zajedno s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 27. jula u jutarnjim časovima izvršili uništavanje velike količine narkotičkih sredstava. Na licu mesta uviđajem su izuzete dve najlonske kesice ukupne težine 89,9 grama skanka, dva grama heroina i bijeli grumen kokaina težine 255 grama – navedeno je u tom saopštenju MUP RS.

Mektić: Istina se mogla odmah utvrditi

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić nakon pronalaska spornog “paketića” energično je odbio da se radilo o drogi koja je trebala biti spaljena u pećima RiTE Gacko.

Nemoguće je da se tako nešto dogodi zbog procedure. Prvo se droga pakuje u određene kese, a tokom transporta dovozi se bukvalno do dimnjaka. Uništavanje prate jasni i precizni zapisnici, a samo sa ovog uništavanja napravljena je dokumentacija sa 160 fotografija. Dakle, ako želimo što pre doći do istine, ta droga koja je pronađena pored nekih kontejnera može se poslati na veštačenja u Centar za forenzička ispitivanja i veštačenja MUP FBiH ili da se izvrši uvidu u fotodokumentaciju koja je u SIPA – objasnio je ranije Mektić.

Dodaje kako ni količina, odnosno pakovanja koja su pronađena, ne odgovaraju pakovanjima koja su uništavana.

Sumnjam u čitavu ovu priču. Kao što sam rekao, ukoliko se želi utvrditi istina, to se može učiniti za pola sata – zaključio je tada Mektić.

Close