U Beogradu protest "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona"

U Beogradu protest “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona”

Protest ispred Skupštine Srbije počeo u 15:20 intoniranjem himne. Mediji su javili da su iz okolnih gradova ukinute autobuske linije ka Beogradu. Ipak, demonstranti su ispunili plato isped Skupštine, deo Pionirskog parka i okolne ulice. Procene MUP-a su da je prisutno do 7,5 hiljada učesnika, dok organizatori smatraju da je broj okupljenih preko 50 hiljada.

Protest 1 od 5 miliona (foto: Reuters)

Obraćajući se prisutnima Sergej Trifunović, glumac i predsednik Pokreta slobodnih građana  je rekao da zna da je ovo poslednja ulica na kojoj će da prave državu.

"27 godina mi na ulici branimo svoje dostojanstvo, pokušavamo na ulici da stvorimo svoju državu. Ne pitajte me kako, ali znam, ovo će ovde da stane. Ovo nam je ovde poslednja ulica. Mnogi od vas se nisu rodili kada sam '92. prvi put izašao na ulicu i kad sam popio suzavac i vodeni top. Imamo generacije odgajane na ulici. Čovek je biće koje se na sve navikava. Ali, biće koje se navikne na odsustvo slobode više nije čovek. To je bot. Prvi i osnovni zadatak svih nas je da porširimo talas pobune na sve oko nas. Ukrali su nam slobodu, pljačkaju nas, a onda nas nazivaju neprijateljima i kupuju nas jednom crvenom. Dostojanstvo nema cenu. Mi smo branitelji Srbije, najveći patrioti".

Trifunović je rekao da Srbija neće pristati na podelu građane prvog i drugog reda i navijačku filozofiju.

"To je okupatorska logika. On će da padne jer će ga njegovi srušiti. Zato što nema kadrove. Zato što ima Martinovića, zato što ima Vulina, zato što ima ministra koji je osumnjičen da je ubijao za Zemunski klan. Vladavina zakona i Ustava, jedino nas to razvaja od varvarstva. Ustali smo protiv te perfidne okupacije. Ko si ti da budeš gospodar života smrti?", upitao je Trifunović i obećao da će se boriti za lustraciju. "Nema kompromisa jer su nas oni doveli dovde", poručio je.

Za razliku od Trifunovića koji je sa govornice poručio da je na protestu prisutno preko 100 hiljada građana, MUP je dao svoju procenu da je iz čitave Republike Srbije na skupu prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika, najavljujući da će tačan broj saopštiti u narednim satima.

Za to vreme, poslanici SNS-a su bili u Skupštini. Poslanik Aleksandar Martinović je rekao da će je čuvati od onih koji bi hteli da "nasiljem, pretnjama i ucenama da preuzmu institucije i uzmu vlast u Srbiji" preneli su mediji.

Na protestu su definisana i tri zahteva na kojima će se insistirati u narednim danima, a to su definisanje uslova za provođenje fer i poštenih izbora, izbor novog sastava REM-a (Regulatornog tela za elektronske medije) i izbor novog rukovodstva RTS-a i RTV-a  koje bi činile nestranačke ličnosti.

Nakon pročitanih zahteva, protestanti su krenuli u šetnju do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, zatim do Trga Slavija i natrag do parlamenta.

Close