U Elektroprivredi RS može se pisati samo jednom vrstom olovke

U Elektroprivredi RS može se pisati samo jednom vrstom olovke

U oglašenoj javnoj nabavci, MH „Elektroprivreda RS“ zahtjeva nabavku kancelarijskog materijala određenih tehnničkih specifikacija. I dok postavljanje određenih tehničkih specifikacija je sasvim u redu – čak i poželjno, ići toliko daleko da su one za čak sedam traženih roba u potpunosti prepisane iz kataloga jednog uvoznika u BiH, je malo previše, piše portal "Ćiribu-ćiriba".

Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Prema specifikacijama, samo bušilica za papir i ormarići za spise „Leitz“, kalkulatori „Citizen“, ploča piši-briši „Nobo“, rezač papira „Fellowes“, uništivač papira „Rexel" dolaze u obzir.

Vrijednost nabavke je okruglo 100.000 KM, i predmetni spis potpisan tako nabavljenom olovkom će sigurno biti poseban, kao i „Leitz“ ormarić za spise, u kojem će se pohraniti.

Ova javna nabavka predstavlja direktno kršenje Člana 54. stav (9) ZJN-a „Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi.“

Da nije samo portal "Ćiribu-ćiriba", koji prati javne nabavke, primjetio da nešto „ne štima“, dokazuje i činjenica da je na ovaj postupak uložena žalba.

Close