U Federaciji BiH zabranjena izgradnja malih hidroelektrana

U Federaciji BiH zabranjena izgradnja malih hidroelektrana

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, te je omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, prenosi Fena. Tim se zakonskim izmjenama zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalirane snage do i uključivo 10 MW.

Ilustracija

Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima.

Ova istorijska odluka došla je kao rezultat pritiska i desetogodišnje borbe aktivista i aktivistkinja u brojnim lokalnim zajednicama koje su se odlučno suprotstavile izgradnji ekocidnih mHE.

Razlika u instaliranoj snazi

Takođe, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane od malih hidroelektrana razlikuje se od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Evropska komisija.

Close