U gubitaškom HET-u „popiće“ 320 penzija skupocjenih pića

U gubitaškom HET-u „popiće“ 320 penzija skupocjenih pića

Zaposleni u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ (HET) „popiće“ u idućih godinu dana 320 prosječnih penzija, a u Upravi tog preduzeća i dalje ćute na pitanje zašto im je za rad neophodan skupocjeni viski, rakija i druga alkoholna pića.

Izvor: CAPITAL

Tender za nabavku roba za potrebe bifea HET-a i kabineta Uprave preduzeća, raspisan je u ponedjeljak. Procijenjena vrijednost nabavke je 100.000 KM, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Mišeljić na račun HET-a naručio 943 flaše viskija i rakije”.

S PDV-om bi alkoholna i bezalkoholna pića, orašasti proizvodi, kafa, sokovi, voda i druge robe koje traže u HET-u, Republiku Srpsku i ostale manjinske akcionare trebalo da koštaju ukupno 117.000 KM.

Istovremeno, prosječna penzija u Republici Srpskoj u avgustu je iznosila 366 KM, a prema vrijednosti nabavke koju sprovodi HET, zaposleni u tom preduzeću „popiće“ 320 prosječnih penzija.

Iako je direktor HET-a Gordan Mišeljić u ponedeljak rekao da pošaljemo pitanja na Upravu preduzeća i da će odgovoriti, to se nije desilo.

Mišeljić se danas ne javlja na naš poziv, a iz Uprave nema odgovora na pitanja zašto nabavljaju pića, da li je za njihov rad neophodna nabavka viskija, rakija i drugog alkoholnog pića i zašto, te da li je nabavka opravdana s obzirom da je preduzeće prošlu godinu završilo u milionskim gubicima.

U Udruženju građana za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama „Tender“ ističu da pomenuta nabavka nikako nije opravdana.

„Uopšte nije moralno da institucije i preduzeća nabavljaju alkoholna pića. Jedino opravdanje je ako se bave takvim poslom da na primjer imaju restoran gdje to prodaju. Nabavka u smislu da poreski obveznici plaćaju alkoholisanje i opijanje službenika i direktora je svakako neopravdana“, naglasio je Igor Vukajlović iz UG „Tender“.

Kao dodatni problem ističe to što ne postoji institucija koja kontroliše tendersku dokumentaciju.

„Agencija za javne nabavke samo kontroliše obavještenje o javnoj nabavci. Ako je tenderska dokumentacija u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, ona može biti oglašena, a nabavka se može osporiti žalbom. Ako se niko ne žali, nezakonite nabavke prolaze i to se dešava jako puno“, naglasio je Vukajlović.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Transparency international u BiH  (TI BIH) Ivana Korajlić ističe da prema Zakonu o javnim nabavkama u tenderskoj dokumentaciji ne treba da se upućuje na određenog proizvođača i porijeklo proizvoda.

„Postoje određene situacije ukoliko se traži ekvivalent, da se moraju navesti dodatna pojašnjenja, ali u ovom slučaju, pojašnjenja proizvoda izgledaju kao da su prepisana s etiketa i deklaracija baš specifičnih proizvoda i proizvođača. Nažalost zaključak će vjerovatno biti da je ispoštovana zakonska procedura, ali suštinski u ovom tenderu se ide na jasno propisane proizvode“, rekla je Korajlićeva.

Dodaje da je najveći problem svrsishodnost ovakvih nabavki jer se radi o ogromnim količinama i velikim iznosima gdje nije jasno zbog čega se kupuju ekskluzivna i najskuplja pića.

„Zbog čega je uopšte jednom javnom preduzeću potrebna tolika količina pića, ovo nije prvi put i upravo HET prednjači u tome. I dalje ostaje problem s tim što zakon jasno ne propisuje šta je dopušteno, a šta ne“, kazala je Korajlićeva.

Podsjećamo Uprava HET-a ne traži bilo kakva alkoholna pića, več izričito škotski viski Chivas Regal, star minimum 12 godina i čuvan u ručno rađenim buradima, i to čak 140 flaša. Pored toga, traže i viski Jack Daniels, i to 100 flaša, te viski Johnnie Walker Red Label – 90 flaša. Tu je i viski od žitarica – Ballantines, kojeg zahtijevaju 88 flaša.

Tako uprava HET-a u idućih godinu dana planira da popije ukupno 418 flaša različitih viskija.

Pored 418 flaša viskija, uprava HET-a planira da popije i 10 flaša Jagermeistera, ali i čak 525 flaša Viljamovke. Kupiće i vina, suvo crveno, i to 90 flaša koje treba da bude Vranac, Cabernet Sauvignon, Merlot, s aromom ribizle, šljive i višnje kao i bijelog bibera.

Bijelo vino koje zahtijevaju je Žilavka, 120 flaša, te da bude sa „intenzivnim kompleksom mirisa vinogradarske breskve, herčegovačkog bilja, punog okusa izrazito mineralnog karaktera sa voćno-začinskom završnicom“.

Kupiće i vodu, prirodne i gazirane sokove, cedevitu u kesicama…Zanimljivo je da u upravi HET-a potražuju i bademe, kikiriki, čips, indijske orase, pistacije…

Tenderom se nabavlja i roba za potrebe bifea preduzeća, kafa, čajevi, gazirana i prirodna voda, sokovi…

HET je u 2016. godini bio u top pet javnih preduzeća u BIH koja isplaćuju najviše prosječne plate, sa prosjekom od 1.097 KM isplaćenih mjesečno po radniku.

Da i dalje isplaćuju visoke plate i imaju bogat meni rukovodstvo u HET-u nije omelo ni to što su prošlu godinu završili u minusu od oko 24,3 miliona KM i sa dugovima teškim 34 miliona KM.

Close