U IME OCA, SINA I DRUGA BRAČNOGA : Međureligijsko vijeće nenamjenski utrošilo stotine hiljada maraka

U IME OCA, SINA I DRUGA BRAČNOGA : Međureligijsko vijeće nenamjenski utrošilo stotine hiljada maraka

Piše: Avdo Avdić/Žurnal

Međureligijsko vijeće BiH ima Skupštinu, Izvršni odbor i Sekretarijat. U Skupštini sjede zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein Smajić, zatim mitropolit Dabro-bosanski Hrizostom, Vinko kardinal Puljić, te Jakob Finci ispred Jevrejske zajednice BiH. Članovi Izvršnog odbora su Razim Čolić (IZ), Vanja Jovanović (SPC), Tomislav Mlakić (KC) i Boris Kožemjakin (JZ). I tu započinje priča o nepotizmu.

Porodične veze

Član Izvršnog odbora MRV-a Vanja Jovanović svoju suprugu Oliveru imenuje za „stručnog savjetnika“ u Sekretarijatu MRV-a. Drugi član IO MRV-a Boris Kožemjakin u Sekretarijatu je zaposlio svog sina Igora, a snaha Ana povremeno je angažovana na poslovima u MRV-u. Izvršni sekretar MRV-a je advokat Emir Kovačević. Da harmonija ne bi bila narušena, ovaj predstavnik Islamske zajednice u MRV-u angažovan je i na poslovima pravnog savjetnika Vijeća za šta mu se plaća 3000 KM mjesečno.

Nakon što su podijelili pozicije, red je došao na podjelu novca. Godišnji budžet MRV-a je najmanje 200 hiljada maraka. Vijeće se finansira novcem Vijeća ministara,Vlade Federacije BiH, Brčko distrikta, ali i drugih međunarodnih institucija. Čelnici MRV-a su skromni.

Prema odluci od 9. aprila 2013. godine, ove sluge Božije za jednu sjednicu Skupštine MRV-a naplate po 300 KM. Odluka je na snazi i danas, a Jakobu Finciju, Vinku Puljiću, Huseinu Smajiću,vladiki Grigoriju (a kasnije mitropolitu Hrizostomu) ukupno je isplaćeno oko 80 hiljada maraka.

Članovi Izvršnog odbora malo su skuplji. Odlukom iz jula 2012. godine, sebi su retroaktivno, počevši od maja 2012. godine, povećali mjesečne naknade na 500 KM. Tako danas četiri člana IO – Boris Kožemjakin, Tomislav Mlakić, Razim Čolić i Vanja Jovanović primaju svakog mjeseca po 500 KM honorara zbog teškog posla kojeg obavljaju u MRV-u, a koji se uglavnom ogleda u zapošljavanju uže rodbine. No, bliže i dalje rodbine nema izvještajima koje MRV šalje svojim donatorima. Oni svoje utroške različitim donatorima pravdaju istim računima.

Različiti troškovi - isti računi

Primjer – 2017. godina. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Međureligijskom vijeću BiH prošle godine grant u iznosu od 20 hiljada maraka. Za istu, 2017. godinu, MRV je od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice dobio 100 hiljada maraka. U Izvješaju o utrošku novca upućenom Vladi Brčko distrikta navedeno je da je od tog granta plaćena zakupnina prostora u iznosu od 2345 maraka. Ista stavka, isti iznos, naveden je i u Izvještaju o utrošku granta Vijeća ministara BiH. Vladu Brčko distrikta MRV je izvijestio da je od doniranog novca 3000 KM utrošio za telefonske usluge. Vijeće ministara BiH, pak, izvještavaju da su „usluge komunikacija“ koštale 1802 KM. Kancelarijski materijal, prema Izvještaju za Vladu Brčko distrikta, prošle je godine MRV koštao 2400 KM. Iste usluge, Vijeću ministara BIH su prikazane i u Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH. Iznos – 1995 KM. Režije (struja, grijanje, voda)  za Vladu Brčko ditrikta su 4560 maraka. Za isti broj mjeseci, iste godine, MRV je prema izvještaju z a Vijeće ministara izdvojio 4449 KM. Knjigovodstvene usluge, za Vladu Brčko distrikta, koštale su 8400 KM. Isti računi, za iste usluge, priloženi su i u Izvještaju o utrošku sredstava Vijeća ministara BiH. S obizom da je donacija Vijeća ministara mnogo veća, MRV je morao „izmisliti“ i dodatne troškove. Tako je navedeno da su „troškovi podrške“, ma šta to značilo, prošle godine iznosili – 21 hiljadu maraka. Isti računi, naravno, priloženi su i Vladi Federacije BiH.  Na identičan način, Međureligijsko vijeće je pravdalo troškove proteklih 7 godina.

Close